Ucrainenii au lovit puternic cu HIMARS podul din Herson: „Ocupantii ar trebui sa invete sa inoate pentru a traversa Niprul. Sau sa plece din Herson cat se mai poate”

externe

Administratia instalata de fortele ruse in orasul ucrainean Herson, in sudul Ucrainei – ocupat de rusi din primele zile ale invaziei – a anuntat miercuri inchiderea singurului pod din oras peste fluviul Nipru, dupa ce acesta a fost distrus partial in urma unor tiruri cu sisteme de rachete de artilerie de inalta mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA armatei ucrainene, potrivit Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Podul Antonovski a fost inchis circulatiei civililor, dar integritatea sa structurala nu a avut de suferit in urma bombardamentelor, a declarat pentru agentia de presa Interfax, Kirill Stremousov, sef-adjunct al administratiei orasului numite de Rusia, minimizand inchiderea acestuia.

„Nu va avea nicio influenta asupra rezultatului luptelor”, a spus el, fara sa precizeze amploarea distrugerilor.

Potrivit lui, „totul este prevazut”, iar armata rusa va instala pontoane si poduri militare pentru a permite traversarea fluviului.

Separat, agentia de presa TASS il citeaza pe acelasi oficial afirmand ca podul a fost vizat de tiruri efectuate cu HIMARS.

Podul Antonovski, de la periferia Hersonului, este un obiectiv strategic, cu rol-cheie pentru aprovizionare, intrucat este singurul care leaga orasul de malul sudic al Niprului si de restul regiunii Herson.

Herson, capitala regiunii cu acelasi nume, este situat la numai cativa kilometri de front, unde fortele ucrainene au lansat o contraofensiva pentru a recuceri aceste teritorii pierdute in primele zile ale ofensivei ruse in Ucraina.

„Ocupantii ar trebui sa invete sa inoate pentru a traversa Niprul. Sau sa plece din Herson cat se mai poate”, a scris intr-un mesaj pe Twitter consilierul sefului administratiei prezidentiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, comentand loviturile asupra podului Antonovski.

Natalia Gumeniuk, purtatoare de cuvant a Comandamentului operativ Sud al fortelor armate ucrainene, a confirmat lovirea podului pentru media locale.

Potrivit ei, munca artileriei este „delicata si chirurgicala” si este „destinata sa demoralizeze trupele” inamicului.

Actiunile de contraofensiva ale Ucrainei in regiune au permis deja recastigarea de teren in ultimele saptamani si apropierea frontului de Herson.

Esentiala pentru agricultura ucraineana, regiunea are un rol strategic pentru ca se invecineaza cu peninsula Crimeea, anexata de Moscova in 2014. Ocupand-o, Rusia a putut sa stabileasca un pod terestru pentru a lega Crimeea de teritoriul rus si alte regiuni ucrainene pe care ea le-a ocupat.

Autoritatile de ocupatie prevad organizarea unui referendum pentru anexarea Hersonului si a regiunii vecine Zaporojie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: