Ucrainenii au lovit si scufundat o barja ruseasca plina de trupe si armament pe raul Nipru: „S-a alaturat flotei subacvatice a ocupantilor”

externe

Comandamentul Operational Sud al Ucrainei a anuntat, intr-o postare pe Facebook, ca o barja rusa care incerca sa mute trupe si provizii peste raul Nipru, in apropiere de orasul Nova Kakhovka, s-a alaturat unei „flote subacvatice” rusesti in crestere, dupa ce a fost lovita intr-un atac ucrainean.

Fortele rusesti au incercat sa transfere arme si echipamente peste rau din cauza faptului ca mai multe poduri, depozite de munitii si baze au fost distruse anterior pe fondul contraofensivei ample si in curs de desfasurare a Ucrainei in sud.

„Incercarile de a infiinta un feribot alternativ peste Nipru, in zona Nova Kakhovka si Kozatsky, nu au avut succes”, a declarat Comandamentul Operational Sud. „Feribotul nu a reusit sa reziste la tirurilor de foc. O barja incarcata cu arme, echipamente si personal, dupa ce a fost lovita, a realimentat flota subacvatica a ocupantilor.”

Scufundarea barjei vine in aceeasi zi in care unitatile rusesti din sudul Ucrainei au fost prinse intre armata ucraineana si malul drept al raului Nipru. Unii dintre comandantii ocupantilor rusi incearca sa ia legatura cu reprezentanti ai fortelor armate ucrainene pentru a depune armele si a se preda, scrie Pravda Ucraina.

„Controlul armat pe care il mentinem asupra trecerilor si arterelor de transport peste raul Nipru ii face sa realizeze ca sunt prinsi intre fortele ucrainene, unitatile stationate in aceasta parte a regiunii Herson, si malul drept al raului.

Prin urmare, li s-a oferit o cale de iesire sub forma unei tranzitii sub auspiciile dreptului umanitar international sau de a se intoarce acasa”, a declarat Nataliia Humeniuk, purtatoare de cuvant a Comandamentului Operational Pivden (Sud).

Humeniuk a mai spus ca soldatii rusi sunt demoralizati si nu vad care este scopul prezentei lor pe acest front.

„Primim informatii ca ei [trupele rusesti] sunt cu adevarat demoralizate, chiar nu vad rostul prezentei lor pe acest front. Ei vad ce s-a intamplar pe frontul de est (regiunea Harkov) si realizeaza ca un astfel de curs al evenimentelor este, de asemenea, posibil”, a detaliat Humeniuk.

Ea a mai spus ca sunt cazuri in care comandamentul unitatilor rusesti a contactat reprezentanti ai Fortelor Armate ale Ucrainei pentru a negocia predarea acestora: „Acestea sunt supuse unei inspectii amanuntite”.

Comentarii: