Ucrainenii, de neoprit. Kadirov cere „utilizarea armelor nucleare de mica putere”: „Sa nu ne mai distram, jucandu-ne”

externe

Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadirov, a afirmat sambata ca Moscova ar trebui sa ia in considerare utilizarea de ‘arme nucleare de mica putere’ in Ucraina, dupa retragerea rusilor din orasul strategic Liman, transmit Reuters si AFP, citate de Agerpres.

‘Dupa parerea mea, ar trebui luate masuri mai drastice, pana la declararea legii martiale in zonele de frontiera si utilizarea de arme nucleare de mica putere’, a scris Kadirov intr-o postare pe Telegram.

‘Trebuie desfasurata ”operatiunea militara speciala” in sensul deplin al termenului, nu sa ne distram jucandu-ne’, a adaugat liderul cecen, care a fost prezent vineri la Mocova pentru oficializarea anexarii unor teritorii ucrainene la Rusia.

‘Nu este necesar sa ne luam deciziile tinand cont de ”comunitatea occidentalo-americana”’, care a ‘actionat mult impotriva noastra’, a mai scris Kadirov.

Intr-un mesaj virulent, el a regretat ca general-colonelul responsabil de operatiunile din jurul Limanului, Aleksandr Lapin, ‘nu le-a furnizat comunicatiile, interactiunea si aprovizionarea cu munitii necesare’ soldatilor implicati in apararea acestui oras, de unde rusii s-au retras sambata in beneficiul ucrainenilor.

Liderul cecen, care conduce cu o mana de fier republica din Caucaz, a pus la indoiala lantul de comanda. ‘Nepotismul in armata nu va conduce la nimic bun. Nu exista loc pentru nepotism in armata, mai ales in momentele dificile’, a insistat el.

Ministerul rus al Apararii a anuntat sambata ca ‘si-a retras’ trupele din orasul Liman, un important nod feroviar din estul Ucrainei, pe care soldati ucraineni il ‘incercuisera’ in ultimele ore.

„Amenintate sa fie incercuite, trupele aliate au fost retrase din Liman spre linii mai favorabile”, a indicat Ministerul Apararii intr-un comunicat.

Moscova a mai spus ca Ucraina a avut „o superioritate semnificativa in forte si mijloace”. Ministerul rus al Apararii a declarat ca fortele sale au ucis peste 200 de soldati ucraineni in 24 de ore si au distrus 14 vehicule blindate.

„In ciuda pierderilor suferite, avand o superioritate semnificativa in forte si mijloace, inamicul a adus rezerve si a continuat ofensiva”, a declarat purtatorul de cuvant, citat de BBC.

Liman este primul oras din regiunea Donetk care a fost recucerit de armata ucraineana de cand regiunea a fost declarata ieri anexata de Rusia.

Orasul Liman, aflat in regiunea Donetk, a fost eliberat sambata de fortele Ucrainei, la scurt timp dupa ce fusese complet incercuit. Un steag ucrainean a fost arborat la intrarea in oras.

Andrii Yermak, seful cancelariei presedintelui Ucrainei, a postat un videoclip cu luptatorii ucraineni la intrarea in Liman.

„La 1 octombrie, vom desfasura drapelul nostru national si il vom instala pe pamantul nostru din Liman. Ucraina va invinge!”, a scris Yermak.

Recucerirea Limanului de catre ucraineni a fost confirmata si de surse din Rusia, anunta jurnalistul Christo Grozev.

In acelasi timp, videoclipuri cu aparatorii ucraineni in Liman se raspandesc deja pe retelele de socializare. Ucrainenii sunt fericiti ca „Liman se intoarce in sfarsit acasa”.

Mai mult despre:

Comentarii: