Ucrainenii ii bat pe invadatori cu propriile arme. Tancurile T-72 capturate de la rusi sunt acum folosite in contraofensiva din nord-est

externe

Ucraina desfasoara in prezent tancuri rusesti capturate pentru a-si consolida castigurile din nord-estul tarii, pe fondul unei contraofensive in curs de desfasurare, a anuntat marti un thinktank cu sediul la Washington. Kievul a promis ca va patrunde si mai mult in teritoriile ocupate de Moscova.

Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), citand informatii prezentate de Moscova, a declarat ca Ucraina a folosit tancuri rusesti T-72 lasate in urma chiar de fortele rusesti.

„Panica initiala a contraofensivei a determinat trupele rusesti sa abandoneze echipamente de calitate superioara in stare de functionare”, a anuntat ISW, citat de Associated Press.

La inceputul acestei luni, Ucraina a lansat contraofensiva puternica, intrand in teritoriul din jurul celui de-al doilea oras ca marime, Harkov. Videoclipuri si fotografii au aratat trupele ucrainene confiscand tancuri, munitie si alte arme lasate in urma de Moscova intr-o retragere aparent haotica.

In urma contraofensivei, oficialii ucraineni au gasit sute de morminte in apropierea orasului Izium, ocupat candva. Evghenii Yenin, ministru adjunct in cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a declarat la o emisiune nationala de televiziune ca oficialii care au exhumat mortii de acolo au gasit cadavre „cu semne de moarte violenta”.

„Sunt multe dintre ele”, a spus Ienin. „Sunt coaste rupte si capete sparte, barbati cu mainile legate, maxilare rupte si organe genitale sectionate”.

Oficialii ucraineni au afirmat, de asemenea, ca fortele rusesti au torturat oameni in zonele ocupate. Rusia a negat in repetate randuri ca a abuzat sau ucis prizonieri, desi oficialii ucraineni au gasit gropi comune in jurul orasului Bucea dupa ce au dejucat o ofensiva rusa care viza Kievul la inceputul razboiului.

Intre timp, o ofensiva ucraineana continua in sudul tarii. Institutul, citand armata ucraineana, a declarat ca Kievul a distrus depozite de munitie, doua posturi de comanda si un sistem de razboi electronic.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a declarat marti dimineata devreme ca trupele sale au scufundat o barja rusa care transporta trupe si arme peste raul Nipru, in apropiere de orasul Nova Kakhovka, ocupat de rusi. Acesta nu a oferit alte detalii despre scufundarea barjei in regiunea ucraineana Kherson, ocupata de Rusia, care a fost o tinta majora in cadrul contraofensivei in curs de desfasurare a Kievului in tara.

Mai mult despre:

Comentarii: