Ucrainenii lupta si cu avioane Yak-52 produse in Romania. Lupte aeriene ca in Primul Razboi Mondial, unul dintre pasagerii avionului de antrenament trage cu pusca sau cu mitraliera in drone – Video

news

Avion Yak-52

Ucrainenii lupta cu orice au la indemana pentru a rezista in fata atacurilor Rusiei. Ei folosesc acum chiar si avioanele de antrenament Yak-52 in incercarea de a dobori dronele lansate de Rusia.

Ucrainenii dintr-un Yak-52 doboara dronele inamice cu pusca, rezulta din mai multe fimari postate pe retelele de socializare. Yakovlev Yak-52 (rusa: Яковлев Як-52) este un avion sovietic de antrenament primar care a zburat pentru prima data in 1976. A fost produs in Romania intre 1977 si 1998 de catre Aerostar, sub numele de Iak-52, care a obtinut drepturile de fabricatie in baza unui acord in cadrul fostei organizatii comerciale socialiste COMECON.

O inregistrare video cu o drona de recunoastere ruseasca deasupra orasului Odesa arata cum doi piloti ucraineni o doboara din avionul lor de antrenament Yak-52.

Yak-52 si drona ruseasca se afla la doar cativa metri distanta. Pasagerul de pe bancheta din spate, inarmat cu o pusca de vanatoare, este vazut tintind drona.

La inceputul acestei luni, un blogger rus s-a plans ca echipajul Yak-52 „trage in UAV-urile noastre de parca ar fi o galerie de tir”.

La jumatatea lunii aprilie, au circulat pe internet inregistrari video care infatisau un Yak-52  apartinand unui club de zbor ucrainean, dar luptand in mod clar in numele fortelor aeriene ucrainene, atacand o drona de supraveghere ruseasca Orlan deasupra regiunii Herson din sudul Ucrainei.

Sase saptamani mai tarziu, la inceputul lunii iunie, o inregistrare video similara. Aceasta prezinta Yak-52 atacand o drona de supraveghere ruseasca ZALA. In videoclipul respectiv, mitraliorul de pe bancheta din spate poate fi vazut in timp ce intinde mana dupa ceva, posibil arma sa.

Cand au aparut pe retelele de socializare primele inregistrari video ale luptelor dintre Yak-52 si drone, unii observatori au speculat ca echipajul avionului de antrenament  tragea in drone cu tunurile de sub aripa sau cu capsulele de rachete.

Dar, dupa cum a remarcat expertul italian in aviatie David Cenciotti, foarte putine avioane Yak-52 au fost modificate vreodata pentru a transporta arme sub aripa. Prin urmare, nu a fost o surpriza cand a iesit la iveala faptul ca ucrainenii trageau cu o pusca de vanatoare de pe bancheta din spate a avionului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: