Ucrainenii nu cred ca Putin va opri razboiul decat daca moare: Nu asculta, nu are incredere in nimeni. Are propriile planuri de restaurare a imperiului rus

externe

Serviciile de informatii ucrainene estimeaza ca razboiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel putin pana la sfarsitul anului, intrucat presedintele rus Vladimir Putin nu este dispus sa renunte la planurile sale de cucerire si accepta o confruntare prelungita cu Ucraina.

”Putin nu renunta la planurile sale, acest razboi se va prelungi”, a declarat vineri in fata presei Vadim Skibitki, responsabil al serviciului ucrainean de informatii militare.

Acesta a sustinut ca Putin nu a vrut sa-i asculte pe cei care au incercat sa-l descurajeze sa porneasca razboiul si acum nu-i asculta nici pe cei care doresc oprirea acestui razboi. ”El nu are incredere in nimeni, nu asculta pe nimeni. Are propriile planuri de restaurare a imperiului rus. Planul sau este sa guverneze Rusia pana la moartea lui, a exclus un scenariu despre un succesor”, a adaugat responsabilul ucrainean citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, planul militar al Rusiei pe termen scurt este sa incercuiasca armata ucraineana in Donbas si sa ajunga la frontierele administrative ale acestei regiuni ucrainene ce cuprinde provinciile separatiste proruse Donetk si Lugansk.

Si comentatori occidentali au avertizat anterior ca Rusia se pregateste pentru un razboi prelungit, acestia evocand un posibil ”razboi de uzura”.

Trupele ruse isi intensifica bombardamentele asupra zonelor din Donbas ramase sub controlul trupelor Kievului, in timp ce oficiali ucraineni din aceasta regiune recunosc ca defensiva ucraineana este coplesita atat numeric cat si in privinta armamentului, consemneaza CNN.

Lupte grele au loc in provincia Lugansk, in special pentru controlul orasului Severodonetk. Trupele ruse ataca din mai multe directii in Donbas si castiga treptat teren, incercand in acelasi timp sa taie liniile de comunicatii ale armatei ucrainene.

Unul dintre consilierii presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri ca Rusia foloseste cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Invocand acest lucru, Kievul insista sa primeasca din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite pana in prezent de SUA armatei ucrainene avand o raza de actiune mult inferioara acestor lansatoare.

Washingtonul s-a aratat pana in prezent reticent sa transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o raza de actiune de pana la 500 de kilometri, de teama ca Ucraina ar deveni astfel capabila sa efectueze bombardamente adanc in interiorul teritoriului rus si ar putea escalada astfel conflictul.

Totusi, potrivit mai multor responsabili de la Washington citati de CNN, administratia presedintelui Joe Biden ar fi acceptat in cele din urma ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului sa cuprinda si astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS in versiunea mai usoara, cu o raza de actiune de pana la 300 de kilometri. Dar chiar si acestea ar permite Ucrainei sa loveasca mai usor tinte in interiorul Rusiei.

Comentarii: