Ucrainenii tocmai au doborat inca doua SU-25 in Mikolaiv, cu o zi inainte ca Putin sa anunte oficial anexarea a patru regiuni ucrainene

externe

Armata ucraineana a doborat, joi seara, doua avioane de asalt rusesti Su-25 in districtul Bastanka din regiunea Mikolaiv, a anuntat  comandamentul Fortelor Aeriene ale Fortelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

„In jurul orei 05:00 p.m., 29 septembrie 2022, in districtul Bastanka din regiunea Mikolaiv, militarii Brigazii de artilerie antiaeriana Odesa au doborat doua avioane de asalt rusesti Su-25”, se arata in raport.

De asemenea, miercuri, au fost distruse patru rachete Kh-59 si trei drone Orlan-10, a precizat Comandamentul Fortelor Aeriene.

De asemenea, separatistii prorusi din Donetk, in estul Ucrainei, au recunoscut joi ca situatia creata in jurul orasului Liman este ‘dificila’ si ‘tensionata’, pe fondul incercarilor fortelor armate ucrainene de a incercui din mai multe directii trupele ruse aflate in aceasta zona, relateaza EFE.

‘Situatia din Liman este inca destul de tensionata si de dificila, fortele armate ucrainene incearca in mod regulat sa atace’, a declarat un reprezentant al administratiei autoproclamatei republici populare Donetk, Aleksei Nikonorov, la televiziunea de stat rusa.

Nu sunt incercari izolate, spune el, anticipand ca acestea vor continua si in zilele urmatoare.

Potrivit acestuia, trupele ruse si militiile proruse ‘reusesc deocamdata sa respinga toate aceste atacuri’.

Liman se afla la nord-est de principalele doua bastioane ale armatei ucrainene din Donetk: Sloviansk si Kramatorsk si la sud-est de Izium, in regiunea Harkov, pe care trupele ucrainene au eliberat-o in recenta lor contraofensiva.

Institutul pentru Studiul Razboiului din SUA (ISW) remarca intr-o analiza transmisa joi ca exista o ingrijorare tot mai mare in randul bloggerilor militari rusi, care sugereaza ca fortele ruse ar putea suferi o infrangere iminenta in aceasta zona.

Acestia si corespondenti militari rusi afirma ca trupele Kievului au avansat la vest, nord si nord-est de Liman.

Ei sustin ca armata ucraineana actioneaza pentru a finaliza incercuirea fortelor inamice in Liman si de-a lungul malului nordic al raului Siverski Donet din aceasta zona.

‘Colapsul incercuirii de la Liman va avea probabil consecinte majore pentru gruparea rusa in nordul regiunii Donetk si in vestul regiunii Lugansk si ar putea permite trupelor ucrainene sa ameninte pozitiile ruse de-a lungul granitei vestice a regiunii Lugansk si in zona Severodonetk-Lisiceansk’, aflata sub control rusesc din iulie, apreciaza ISW.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat joi Consiliul de Securitate Nationala si Aparare al tarii pentru o reuniune de urgenta vineri, ziua in care presedintele rus Vladimir Putin va semna – asa cum a anuntat Kremlinul – tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene ocupate, relateaza EFE.

‘Presedintele Volodimir Zelenski a convocat pentru maine o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei. Ordinea de zi si alte detalii vor fi anuntate ulterior’, a anuntat pe Facebook un purtator de cuvant al presedintiei, Serhii Nikiforov, potrivit Reuters.

Intr-o convorbire telefonica purtata anterior cu presedintele Poloniei, Andrzej Duda, Volodimir Zelenski a subliniat necesitatea unei ‘reactii puternice’ din partea comunitatii internationale fata de aceste ‘acte ilegale’ ale Moscovei.

Aceasta ‘submineaza fundamentele dreptului international’, a spus el, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidentiale de la Kiev.

Kremlinul a anuntat joi ca Putin va semna vineri tratatele care proclama anexarea de catre Moscova a regiunilor ucrainene Donetk, Lugansk (zona miniera Donbas, est), Herson si Zaporojie (sud), unde au avut loc referendumuri de aderare la Rusia in perioada 23-27 septembrie, considerate de Kiev si Occident drept niste ‘simulacre’, desfasurate sub amenintarea armelor pe teritoriul ucrainean controlat de fortele ruse.

Potrivit responsabililor prorusi numiti de Moscova in aceste teritorii, aflate sub controlul partial al Moscovei, intre 87,05% si 99,23% dintre alegatori au sustinut integrarea in Federatia Rusa.

Regiunile pe care Rusia vrea sa le anexeze reprezinta aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei sau circa 100.000 de kilometri patrati, o suprafata similara cu cea a unor tari precum Ungaria sau Portugalia, noteaza EFE.

Ceremonia semnarii tratatelor de anexare la Kremlin survine in conditiile in care niciuna din cele patru regiuni nu se afla sub controlul deplin al trupelor ruse dupa sapte luni de razboi, nici macar Lugansk, pe care Moscova a declarat ca a cucerit-o integral in iulie.

Zelenski a declarat in mod repetat ca asa-zisele referendumuri sunt ilegale si a avertizat cu privire la un raspuns viguros din partea Ucrainei, potrivit Reuters.

‘Integritatea teritoriala a Ucrainei va fi restabilita. Iar reactia noastra la recunoasterea de catre Rusia a rezultatelor va fi foarte dura’, a declarat Zelenski, conform biroului sau, in cursul unei convorbiri telefonice purtate joi cu premierul italian in exercitiu Mario Draghi.

Anterior, Kremlinul avertizase ca orice atac asupra teritoriilor (ucrainene) incorporate in Federatia Rusa va fi considerat un atac impotriva Rusiei, ceea ce ii va permite sa recurga la intregul arsenal aflat in dotarea sa, inclusiv la armele nucleare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: