UDMR a reusit din nou sa blocheze desfiintarea Sectiei Speciale. Barna: „In aceste conditii, o sesiune extraordinara a Parlamentului este prematura si nefunctionala”

politica

Vicepremierul Dan Barna a declarat luni ca, atata timp cat nu se gaseste in coalitia de guvernare o solutie pentru desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, o sesiune extraordinara a Parlamentului este „prematura si nefunctionala”. In aceasta saptamana ar fi trebuit sa fie organizata o sesiune extraordinara a Senatului pentru desfiintarea Sectiei Speciale.

„A fost o discutie lunga pe actualul blocaj legat de desfiintarea SIIJ. Am analizat impreuna cu colegii din Biroul National toate variantele posibile. Concluzia este una foste clara: amendamentul UDMR care se afla in momentul de fata in comisia de la Senat este unul care nu desfiinteaza SIIJ. Amendamentul UDMR nu face decat sa mute sectia speciala dedicata magistratilor la Parchetul General. Nu ne putem permite, ca stat, sa transmitem acest mesaj de reforma ca si gluma, prin care, in loc sa desfiintam SIIJ, pur si simplu schimbam eticheta de pe usa si adresa de pe cartea de vizita si mutam o sectie speciala dedicata tot magistratilor, o mutam la Parchetul General. (…) Ideea propusa de UDMR, acest amendament toxic (…) este de neacceptat si atata timp cat nu gasim o solutie in coalitie, o sesiune extraordinara este, din punctul nostru de vedere, prematura si nefunctionala”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta Biroului National al USR PLUS.

El a adaugat ca trebuie gasita in cadrul coalitiei de guvernare o varianta prin care sa fie puse in practica recomandarile si solicitarile Comisiei Europene si Comisiei de la Venetia de desfiintare a SIIJ, in forma propusa de Guvern.

„Adica desfiintare reala a SIIJ, cu competenta si dosarele distribuite apoi dupa competenta catre parchete, astfel incat si magistratii sa fie tratati ca orice cetatean al acestui stat, respectiv cazurile de coruptie la DNA, cazurile de criminalitate la DIICOT, cazurile de infractiune comuna la Parchet. Asa este normal sa functioneze un sistem juridic fara discrepante si fara sectii speciale destinate unor categorii profesionale”, a afirmat Barna.

Vicepremierul a afirmat ca discutia pe acest subiect va fi reluata in sedinta coalitiei de luni.

Intrebat daca e posibil sa se rupa coalitia daca nu se ajunge la un consens pe acest subiect, Barna a spus: „Politic, orice este posibil. Stim asta de 30 de ani in Romania. Pana la momentul de fata aceasta coalitie a aratat ca a avut si intelepciunea si capacitatea de a gasi solutii la problemele care au aparut si eu raman in continuare optimist ca vom gasi o solutie pentru ca desfiintarea SIIJ sa devina o realitate.

(…) Daca pe chestiunea de calendar sunt intr-adevar discutii, unde putem fi toleranti, linia rosie este asumarea unor decizii impotriva programului de guvernare. In momentul in care vom ajunge in situatia sa decidem lucruri contra a ceea ce am scris, a ceea ce Parlamentul a sustinut in programul de guvernare, atunci vom avea o problema si tocmai de aceea vom sta la discutii cat va fi necesar pentru a gasi solutii prin care programul de guvernare sa devina realitate”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: