UDMR a tradat din nou, a votat alaturi de PSD pentru „a arunca tara in aer”: „Noi suntem consecventi”

politica

Liderul senatorilor UDMR Attila-Zoltan Cseke a sustinut marti ca formatiunea sa voteaza pentru amendamentele PSD de marire cu 40% a pensiilor pentru ca este „consecventa”. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, anuntase recent ca doreste sa intre la guvernare alaturi de PNL dupa alegeri.

„Atat investitorii straini, cat si intreprinderile mici si mijlocii sufera din cauza lipsei proiectelor pe termen mediu si lung. Miza de azi e majorarea pensiilor cu 40%, asa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, chiar daca azi situatia e mult diferita de situatia bugetara de atunci. Deci miza votului nostru de azi e respectarea celor doua principii – a consecventei si a predictibilitatii.

Noi cele doua grupuri UDMR din Senat si Camera Deputatilor vom fi consecventi si vom sustine majorarea pensiilor cu 40%. Punctul de pensie trebuie majorat asa cum prevede legea. Suntem constienti de provocarile crizei aduse de pandemie, suntem constienti ca situatia bugetara e mult diferita, dar trebuie sa cautam si sa gasim solutii impreuna”, a sustinut Cseke.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat apoi ca amendamentele PSD „arunca tara in aer”.

„Nu imi vine sa cred ca suntem astazi iar aici si discutam din nou acest lucru. M-am uitat la rapoarte, ca senator si apoi ca ministru de Finante si am vazut ca raportul comun al celor doua comisii nu exista nici acum o sursa de finantare de unde sa vina aceasta crestere a punctului de pensie. Am zis ca poate era in legea originara si acolo se arata pentru anul acest trebuie alocate 248 miliarde lei si 58 miliarde lei pentru anul viitor, daca punctul de pensie ar fi majorat cu 40%. Legea a fost facuta fara surse de finantare. Totusi am reusit sa face o crestere a punctului de pensie si am reusit sa crestem si alocatiile cu 20%, chiar daca si acolo nu a fost trecuta nicio sursa de finantare. As vrea sa mergem la documentul prezentat de ministrul de Finante in Guvernul Dancila, dupa intalnirea cu FMI, care arata ca aceasta crestere se poate face pe reducerea drastica a investitiilor publice. Ne vom opune si garantam romanilor ca nu vom arunca tara in aer”, a spus Citu in Parlament.

Proiectul de lege pentru aprobarea rectificarii bugetului de stat, cu modificarile impuse de PSD, a fost adoptat marti cu 242 de voturi pentru, 147 impotriva.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolul potrivit caruia punctul de pensie se majora cu 14%, in acest fel ramanand in vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a sustinut ca Guvernul nu a dorit ca veniturile romanilor sa creasca. Ea a spus ca PSD a guvernat bine, economia a crescut, pensiile au fost marite, chiar daca PNL si Iohannis spuneau ca nu sunt bani. „Preferati ca 2 milioane de romani sa traiasca in saracie. Aveti bani, dar nu vreti sa-i dati”, a pretins Vasilescu.

Luni, premierul Ludovic Orban a declarat ca bugetul ”nu isi mai poate permite nicio crestere a cheltuielilor in momentul de fata” si a facut apel la toate fortele politice sa nu sprijine in Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetara.

„Bugetul nu-si mai poate permite nicio crestere a cheltuielilor in momentul de fata. In urma zilei negre de la Parlament in care pesedistii din Comisia de buget-finante au adoptat niste modificari la ordonanta de rectificare, la ora actuala Romania se afla intr-un pericol extrem de mare. Fac apel catre toate fortele politice sa nu sprijine in Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finante pentru ca asta va atrage consecinte nefaste pentru economia romaneasca, inclusiv pentru capacitatea Romaniei de a atrage investitii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred ca e de ajuns si trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politica”, a afirmat Ludovic Orban.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: