UDMR, aliante si cu PSD si cu PNL. Vrea la guvernare cu PNL, insa in judetele rosii sta langa PSD

politica

Liderul deputatilor UDMR, Benedek Zacharie, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bistrita, ca Uniunea sprijina alianta electorala formata la nivelul judetului Bistrita-Nasaud cu PSD, ALDE si Pro Romania pentru Consiliul Judetean si municipiul resedinta, unde cele patru formatiuni au o lista comuna de candidati. Liderul UDMR Kelemen Hunor a anuntat insa joi ca vrea alianta cu PNL dupa alegerile locale.

„Aici, in judet, s-a facut o alianta. Noi, UDMR, de obicei la alegerile locale nu facem aliante, dar unde cere situatia si unde este cazul si, bineinteles, daca localnicii doresc, daca comunitatea locala doreste, atunci acceptam aceste aliante, indiferent ca se face cu un partid sau cu altul (…).

Eu sper – si nu numai sper, ci si cred ca aceasta colaborare o sa aiba o reusita si o sa fie o colaborare pozitiva. Din punct de vedere al UDMR, sprijinim, am sprijinit si vom sprijini aceasta alianta, indiferent in ce aliante o sa fim, o sa existam dupa alegerile parlamentare, pentru ca este o alianta foarte buna si in opt ani de zile a existat aceasta colaborare, mai la suprafata sau mai tacita, dar a existat si s-au vazut si rezultatele”, a spus Benedek, citat de Agerpres.

La randul sau, presedintele PSD Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, care candideaza pentru cel de-al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean, a afirmat ca aceasta colaborare cu UDMR, transpusa in „Alianta pentru Bistrita-Nasaud”, s-a produs „cumva in mod natural”.

„Alianta am constituit-o cu toti cei care au fost de acord ca trebuie sa facem o alianta nu impotriva cuiva sau sa dam jos pe cineva, ci o alianta pentru a construi, pentru a continua proiectele de dezvoltare a judetului si municipiului. Colaborarea mea cu organizatia UDMR, cu comunitatile locale este una care are deja o vechime de peste opt ani. Cumva, in mod natural, s-a produs si oficializarea unei colaborari intre noi”, a declarat Moldovan.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat insa, joi, ca dupa alegerile locale si parlamentare este nevoie de crearea unei stabilitati politice si a aratat ca dupa scrutinul din 27 septembrie trebuie cautate aliante cu PNL.

„Noi, in Romania, (…) in acest moment avem o problema importanta care se poate rezolva doar la noi acasa, sigur, cu sprijinul vostru. Noi de opt ani de zile suntem intr-o criza politica permanenta. Am avut zece guverne in opt ani de zile. Va dati seama ce se poate realiza cu zece guverne in opt ani de zile. De aceea, dupa alegerile locale si parlamentare avem obligatia de a crea stabilitate politica. Fara stabilitate politica pentru patru ani de zile sau pentru opt ani de zile – eu incerc sa ma gandesc pe termen lung – va fi greu sa avem succes in Romania.

De aceea, dupa alegerile locale trebuie sa cautam aliante impreuna cu PNL acolo unde se poate. Dupa alegerile locale avem nevoie de o stabilitate, de o majoritate parlamentara, avem nevoie de proiecte si prioritati foarte clare, proiecte tehnice bine creionate, altfel degeaba avem 80 de miliarde la dispozitie. Fara proiecte, fara prioritizarea acestor proiecte, fara stabilitate politica, fara solidaritate si fara dialog va fi greu si, din acest punct de vedere, discutand cu colegii din PNL, cu Ludovic, cu ceilalti colegi din PNL, mi-am dat seama ca in aceasta perioada nu avem incotro decat sa cautam impreuna in anii care urmeaza o iesire din aceasta criza”, a spus Kelemen Hunor, la reuniunea presedintiei Grupului PPE, „Solidari pentru redresarea Europei”, desfasurata in sistem videoconferinta.

El a subliniat ca UDMR si PNL au deziderate si scopuri comune.

„Cel mai important lucru pentru fiecare dintre noi, indiferent ca suntem din UDMR sau colegi in PNL, este sa asiguram o dezvoltare sustenabila in Romania, in tara noastra, pentru fiecare om, pentru fiecare cetatean si de aceea eu vad ca in perioada imediat urmatoare trebuie sa incercam sa crestem increderea intre noi, fiindca au fost probleme in trecut, dar trebuie sa ne intoarcem spre viitor si UDMR – un membru foarte vechi in PPE si sunt convins ca un membru credibil – va fi un partener si succesul nostru va fi si succesul PPE, succesul Romaniei va fi si succesul Europei si vom cauta sa acordam sprijin si sa facem parte din solutie in anii care urmeaza pentru tara noastra”, a mai spus presedintele UDMR, citat de Agerpres.

Mai mult despre: ,

Comentarii: