UDMR anunta ca s-a plans peste tot la varful UE despre situatia de la Valea Uzului: „Drepturile, demnitatea, imaginea comunitatii maghiare sunt afectate”

politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Korodi Attila, au transmis o scrisoare presedintelui si vicepresedintilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), grupurilor politice ale Consiliului Europei si liderilor delegatiilor nationale ale statelor membre ale UE, cu privire la situatia Cimitirul militar din Valea Uzului.

Potrivit unui comunucat de presa transmis de UDMR, in cadrul sesiunii plenare a Adunarii Parlamentare a CE, UDMR a atras atentia partenerilor internationali asupra aspectelor de incalcare a drepturilor minoritatilor in cazul evenimentelor din Valea Uzului.

Korodi Attila a spus ca, desi Romania se considera mereu un exemplu in gestionarea situatiei minoritatilor nationale, nu aceasta este realitatea perceputa de comunitatea maghiara din Romania.

„Romania, chiar si in prezent, considera minoritatile care traiesc aici un factor de risc pentru siguranta nationala, de aceea si legile tarii sunt aplicate cu dubla masura in cazul nostru: au existat o serie de incalcari de lege in cimitirul din Valea Uzului, mai mult, seria incalcarilor este continuata tocmai de institutiile statului care continua sa ignore legile tarii. Maghiarii din Transilvania nu doresc altceva decat ca legea sa se aplice in mod egal pentru toti, atunci cand drepturile, demnitatea, imaginea comunitatii maghiare sunt afectate”, a declarat Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor.

UDMR a precizat ca s-au anexat materiale foto si video despre evenimentele din 6 iunie.

Atunci, mai multi maghiari au format un lant uman pentru a nu permite romanilor sa intre in Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sarbatoarea de Ziua Eroilor, aminteste news.ro.

Un grup de romani a fortat intrarea, la fata locului intervenind si jandarmii pentru ca situatia sa nu escaladeze.

Miercuri, situatia Cimitirului eroilor de la Valea Uzului a fost dezbatuta de specialisti romani si maghiari, la Bucuresti. Partile au subliniat importanta unei comunicari deschise si pragmatice, fara accente emotionale, care poate aplana eventualele neintelegeri, si au convenit sa se deplaseze la fata locului si sa faca o cercetare pe intreaga suprafata a necropolei de razboi.

Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului a luat fiinta, in perioada 1926-1927, urmare a unei ample activitati de centralizare a osemintelor eroilor descoperite pe Valea Uzului, efectuate de Societatea „Cultul Eroilor“.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: