UDMR dinamiteaza Regimul Dragnea. Anunta ca este de acord cu „reformarea CCR” si ca va vota alaturi de Opozitie acest proiect

news

Comunitatea Declic a obtinut de la principalele partide de opozitie promisiunea publica a faptului ca, atunci cand vor avea majoritate in Parlament, vor reforma Curtea Constitutionala, prin schimbarea criteriilor de numire a judecatorilor. Partidele care si-au asumat public aceasta reforma sunt USR, PNL, PMP, UDMR si PLUS, anunta Declic intr-un comunicat de presa.

In urma unei campanii a Comunitatii Declic si a unei petitii semnate de peste 18.500 de cetateni, reprezentantii PLUS, PMP, PNL, UDMR si USR si-au asumat ca modificarea criteriilor de numire a judecatorilor la CCR va fi o tema pe agenda lor, in momentul formarii unei noi majoritati in Parlament. Comunitatea Declic a cerut ca unul dintre principalele criterii de luat in calcul la nominalizarea unui judecator constitutional este ca acesta sa nu fi fost intr-o functie de conducere sau sa fi reprezentat in ultimele doua mandate un partid politic la nivel local, national sau european.

„Un prim pas pentru reforma Curtii Constitutionale a fost facut, prin angajamentul luat de majoritatea partidelor de opozitie. Insa, este esential ca, atunci cand vor ajunge in Parlament si in eventualitatea formarii unei majoritati parlamentare, sa respecte ce au promis. Ii asiguram pe politicieni ca vom urmari indeplinirea acestui angajament”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

In ultimii doi ani, deciziile CCR au ridicat suspiciuni privind independenta judecatorilor constitutionali. Singura institutie garant al Constitutiei din Romania a hotarat ca un prag valoric minim pentru abuzul in serviciu este constitutional si a cerut Parlamentului sa stabileasca o valoare pentru acesta. Mai apoi, a revenit asupra deciziei, motivand o eroare de interpretare a recomandarilor Comisiei de la Venetia si a declarat neconstitutionale unele prevederi care dezincriminau abuzul in serviciu.

Iata care sunt angajamentele partidelor:

„Avem nevoie de judecatori profesionisti si independenti si ne alaturam oricarui demers care isi asuma acest obiectiv. (…) Mai mult, ne dorim o dezbatere publica larga, care sa priveasca o reforma constitutionala vasta, in jurul careia sa putem construi o viitoare majoritate parlamentara”, a spus Andrei Lupu, membru al Biroului National PLUS.

Presedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat ca Curtea Constitutionala trebuie scoasa de sub influenta politica si ca, in principiu, sustine orice demers care are legatura cu depolitizarea CCR.

„Intr-adevar, reforma Curtii Constitutionale constituie o tema asupra careia, in conditiile unei configuratii politice care sa ne permita sa avansam solutii iar acestea sa se materializeze, merita deschisa o dezbatere la care sa participe toate partile implicate, dar si specialisti independenti (…) Ramane sa fructificam impreuna aceasta oportunitate la momentul formarii unei majoritati politice aferente.”, a declarat vicepresedintele PNL Sector 1, Violeta Alexandru.

„Analizand continutul petitiei reiese ca demersul solicitat de semnatarii petitiei impune modificarea Constitutiei Romaniei. Din acest punct de vedere UDMR considera ca intr-adevar avem nevoie o Constitutie care corespunde provocarilor din prezent. (…) Avem nevoie de o abordare mai ampla a rolului fiecarei institutii fundamentale ale sistemului democratic romanesc”, a spus Korodi Attila, liderul grupului parlamentar UDMR.

Silviu Dehelean, deputat USR, a informat ca propunerea de reforma a Curtii Constitutionale agreata de USR este cea in care puterea judecatoreasca participa alaturi de presedinte si Parlament la nominalizarea candidatilor.

„Vrem sa aducem un echilibru in procedura de numire si sa excludem pe cat posibil componenta politica a celui numit, nu neaparat a celui care numeste. Trei judecatori sa fie numiti de catre presedinte, si asta ramane asa cum este acum, trei sa fie numiti de catre legislativ in sedinta comuna, deci sa fie numiti de Camerele reunite, iar trei sa fie numiti de catre magistrati”, a adaugat deputatul Silviu Dehelean.

Pe langa acestea, USR mai vrea sa introduca doua schimbari. Judecatorii nominalizati sa nu fi facut parte dintr-un politic in ultimii noua ani si experienta profesionala a candidatului sa creasca la 25 de ani vechime.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: