UDMR forteaza schimbarea Constitutiei Romaniei: „Minoritatile nationale sa devina factori constitutivi ai statului roman”

politica

Liderul deputatilor UDMR, Csoma Botond, a declarat, luni, la sedinta solemna a Parlamentului dedicata Constitutiei, ca legea fundamentala trebuie modificata, in sensul trecerii la o republica parlamentara, mentionand si ca s-ar impune ca „minoritatile nationale sa devina factori constitutivi ai statului roman”.

„Adoptarea Constitutiei in anul 1991 a fost un pas foarte important pe drumul fauririi unei societati democratice dupa decenii de totalitarism. Singur, acea Constitutie de la 1991 a reflectat atat momentul politic, cat si majoritatea parlamentara existenta sau majoritatea din Adunarea constituanta, dar a reflectat si acea euforie pentru ca oamenii in sfarsit erau liberi sa spuna opinia liber in aceasta tara. (…) S-a mers pe ideea unei republici semiprezidentiale, care nu e similar nici cu Franta, nici cu Statele Unite.

(…) La noi premierul nu este subordonat, dar presedintele desemneaza candidatul la functia de premier si daca ne uitam in ultimii 15 ani a existat un conflict major (…), mai ales cand vorbim politic, de coabitare intre presedinte si premier si cred ca acest conflict permanent, care a existat in puterea executiva, nu a facut cinste Romaniei si din acest punct de vedere cred ca avem nevoie de o modificare a Constitutiei sa lamurim anumite chestiuni”, a afirmat deputatul UDMR, citat de Agerpres.

El a spus ca este necesara si modificarea Constitutiei in privinta Parlamentului.

„Noi propunem sa mentinem acest sistem bicameral, dar cu atributii separate pentru Senat si Camera Deputatilor. Si ne putem gandi si la un sistem distinct de alegere a Senatului si a Camerei Deputatilor. Sigur ca prin Constitutia de la 1991 s-a instituit si un mecanism de protectie si echilibru, care in multe cazuri a functionat, in multe cazuri nu a functionat, de exemplu cand presedintele Romaniei, in foarte multe cazuri, cred eu si credem noi de la UDMR, indiferent cine a fost presedintele Romaniei si-a depasit atributiile constitutionale, neavand o activitate de mediere si a avut o activitate eminamente politica in anumite momente in aceasta tara”, a adaugat Csoma Botond.

Deputatul a afirmat ca trebuie adus in discutie si statutul minoritatilor din Romania, mentionand ca in anumite documente adoptate de CSAT si de alte institutii „minoritatile nationale de multe ori reprezinta un factor de risc la adresa securitatii nationale”.

„Cred ca dupa 30 de ani a venit timpul ca sa existe o relatie de incredere intre statul roman si minoritatile nationale care traiesc pe teritoriul statului roman si in aceasta privinta s-ar impune, stimati colegi, ca minoritatile nationale sa devina factor constitutivi ai statului roman. Cred ca dupa 30 de ani si in Romania se poate realiza acest lucru. Daca vorbim de modificarea Constitutiei, cred ca o reasezare in sanul puterii executive am putea realiza si prin trecerea la o republica parlamentara. (…) In Uniunea Europeana in majoritatea tarilor membre exista republica parlamentara”, a adaugat deputatul UDMR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: