UDMR il sustine pe Florin Citu pentru functia de premier. Kelemen: „Presedintele partidului trebuie sa fie in Guvern, fiindca e bine sa luam deciziile foarte repede”

politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca trebuie sa se faca un compromis pentru a depasi aceasta faza a discutiilor in formarea unui nou Guvern, in opinia sa nefiind nicio problema daca premier ar fi Florin Citu sau Marcel Ciolacu, insa ca cei doi trebuie insa sa se accepte unul pe celalalt, mai ales daca se merge pe varianta unei rotatii o data la un an si 6 luni.

„Eu incerc sa le explic colegilor mei ca, daca nu depasesc aceasta faza a discutiilor, atunci si aceasta coalitie, mai repede sau mai tarziu, va intra in impas. (…) Cineva trebuie sa faca compromisul necesar ca sa depasim aceasta faza a discutiilor – mai putine orgolii, un ego un pic mai mic – si atunci se rezolva. Daca vrem sa repetam „filmul” din 2021, unde presedintele PNL-ului statea in Parlament, premierul era in Guvern si a fost o lupta foarte urata pentru putere, se va repeta acelasi „film”, pentru ca logica spune: „premierul trage spre el, daca nu este presedintele partidului, toate fortele din partid”. (…) Eu pot sa lucrez si cu Florin Citu, si cu Marcel Ciolacu, pot sa lucrez cu cine vine din partidul cu care sunt in coalitie, dar nu e treaba mea sa impun sau sa exclud pe unii si sa includ pe altii. Presedintele partidului trebuie sa fie in Guvern, fiindca e bine sa luam deciziile foarte repede, nu sa te intorci la presedintele de partid sa-l intrebi daca este sau nu de acord”, a explicat liderul UDMR, la postul de televiziune B1 TV.

El a reiterat ca viitorul premier ar trebui sa fie presedintele partidului din care face parte.

„Am rezolvat programul de guvernare, am rezolvat acordul politic, ramane acest aspect extrem de important – cine sa premierul. Si aici colegii nostri trebuie sa decida. Daca tot am ajuns la aceasta solutie de a forma o coalitie foarte larga, atunci pana la urma trebuie sa cadem de acord. (…) Problema este sa existe acea doza de incredere intre parteneri, ceea ce nu exista in acest moment, am impresia ca fiecare are oarecare retinere ce se intampla daca vine celalalt. Trebuie sa depasim aceasta faza. Inca ceva – trebuie sa fie presedintele partidului premierul, nu poate sa fie altcineva, daca nu vrem sa cream alte dispute, sa repetam „filmul” din 2021 „, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

In opinia sa, „nu poti sa faci un program de guvernare, nu poti sa faci o structura de guvern, un acord politic, si dupa aceea sa dai la mica publicitate: „cautam premier” si aduci pe cineva independent care sa aplice programul de guvernare”, aratand ca „un om care se respecta nu accepta asa ceva”.

Intrebat daca la Cotroceni va fi prezentata o unica propunere de prim-ministru, Kelemen Hunor a aratat ca, daca se doreste o formula de majoritate clara, atunci trebuie sa existe un premier.

„Sigur, presedintele decide, desemneaza propunere respectiva, dar ar fi de rasul lumii sa mergem cu 3 propuneri, avem un singur program de guvernare. (…) Acum trebuie sa mearga partidele cu solutia gandita, stabilita, decisa, la presedinte. Vom vedea, nu vreau sa fac prognoze meteo in politica, dar s-ar putea oricare din variante”, a adaugat el.

Referitor la „varianta de premier Kelemen Hunor”, acesta a aratat ca „sta in picioare proportional”, adaugand ca nu ar dori insa „sa puna un rucsac in plus in spatele coalitiei in acest moment”.

„Aici vorbim de aritmetica. Eu cred ca ar fi o solutie exact cum e si Marcel Ciolacu si Florin Citu, in ceea ce priveste aceasta coalitie. Eu nu vreau sa intru in foarte multe detalii, nu vreau sa vorbesc despre prejudecati – la un moment dat trebui sa vorbim si despre aceste lucruri – dar in acest moment, cu toate ca am avut o discutie lunga cu colegii mei, inclusiv martea trecuta, ei nu au exclus aceasta varianta, dar nu vreau sa insist. (…) Pana la urma ar fi normal, corect, ar fi logic sa mergem pe aceasta varianta. Dar eu nu insist. Daca gasim o solutie fara mine, in acest moment se poate merge inainte, noi nu vom bloca nici discutiile, nici guvernarea, nici coalitia. Dar da, ar fi o solutie si aceasta varianta, sa incep eu pana cand ei se obisnuiesc unii cu altii”, a spus presedintele UDMR.

El si-a exprimat speranta ca saptamana viitoare va exista un nou Guvern.

„Sper ca saptamana viitoare se va intampla. Avem, dincolo de lucrurile de care tot s-a vorbit, si nevoia de rectificare. In sistemul sanitar sunt 74.000 de persoane care, daca nu se face rectificarea, n-au cum sa primeasca salariile. (…) Si pe 25 noiembrie ar trebui sa avem banii. (…) Daca nu putem sa ne intelegem cam in doua – trei saptamani – asta este durata discutiilor, nici in 4, nici in 5, nici in 8 saptamani nu mai putem sa spunem noutati unii altora”, a adaugat liderul UDMR.

Mai mult despre: ,

Comentarii: