UDMR isi tradeaza aliatii din PPE pentru a-i sustine pe penalii din PSD. Kelemen Hunor vrea sa taie atributiile presedintelui in privina numirii procurorilor-sefi

politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca UDMR nu are nicio intentie sa creeze o dependenta politica sau sa impiedice lupta impotriva coruptiei, ci doreste o separatie reala a puterilor in stat.

„UDMR nu are nicio intentie sa creeze o dependenta politica sau sa impiedice lupta impotriva coruptiei. Noi dorim un singur lucru: atunci cand vorbim despre stat de drept sa intelegem acelasi lucru. Sa intelegem ca legea este mai presus toti si toate, ca lege trebuie sa insemne acelasi lucru pentru toti. (…) Noi am vrea o separare a puterilor in stat, iar aceasta separare sa fie reala. (…) Acum s-a renuntat la acea propunere a CSM cum ca presedintele statului are dreptul sa respinga o singura data o numire. S-a renuntat la acest lucru, eu cred ca ar fi putut sa ramana. Pentru ca nu presedintele statului este garantia independentei justitiei, presedintele de stat este si el un politician, nu un iezuit este numit un presedinte de stat.

Presedintele de stat nu este acolo ca sa decida cine va deschide o manastire sau nu, el este un politician, la fel este si presedintele actual, la fel a fost si cel dinainte. Independenta in justitie trebuia asigurata de CSM, de lege, de criterii si de transparenta, nu de un demnitar sau altul. Noi suntem de acord cu acest lucru si cred ca acest lucru asa trebuie sa fie”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Liderul UDMR sustine ca CSM ar trebui sa reprezinte garantia independentei justitiei, fiindca „justitia nu este nici alba, nici neagra, nu este ca pe de o parte stau ingerii, iar dincolo, dracii”.

„Si de o parte si de alta exista adevar, iar ingerii se lupta cu diavolii. Intrebarea este daca Parlamentul si societatea sau societatea si Parlamentul, organizatiile profesionale vor fi in stare sa creeze un cvasi consens care sa eficientizeze justitia si sa faca justitia independenta si de incredere si sa asigure aceasta functionare a justitiei”, a aratat Kelemen Hunor.

Amintim ca UDMR este membra in partidul Popularilor Europeni, alaturi de PNL, partid aflat in pozitie cu PSD si care nu sustine modificarile la legile justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: