UDMR nu va fi data afara de la guvernare, anunta Ciuca: „Kelemen Hunor a dat explicatii, a spus ca nu poate sa fie invinuit pentru ceea ce au spus altii”

politica

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat, joi, ca explicatiile pe care le-a dat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, referitoare la discursul lui Viktor Orban de la Baile Tusnad, permit „mentinerea stabilitatii politice si a functionarii coalitiei de guvernare”.

Ciuca a mentionat ca liderul UDMR a dat explicatii, in ultima sedinta a coalitiei, cu privire la discursul de luna trecuta al premierului maghiar, Viktor Orban, de la Baile Tusnad.

„A fost un angajament al nostru, al tuturor, sa ii solicitam presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, explicatii. Explicatiile au cuprins trei puncte principale. Primul a fost acela ca dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea – ca nu poate sa fie invinuit pentru ceea ce au spus altii si al treilea punct, a fost vorba de elemente, de comentarii de nuanta pe care dumnealui le va explica personal. Ceea ce este important si consider ca trebuie comunicat este faptul ca din discutiile pe care le-am avut a reiesit foarte clar ca nici dumnealui, nici UDMR nu se indeparteaza de la valorile si principiile democratice euro-atlantice. (…) Este o explicatie care in momentul de fata ne permite sa mentinem stabilitatea politica si functionarea coalitiei”, a spus Nicolae Ciuca, intr-o conferinta de presa la Sinaia.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in 29 iulie, ca este nevoie de clarificari publice din partea UDMR in contextul discursului sustinut in Romania de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar si de o discutie clarificatoare in cadrul coalitiei.

„Eu cred ca este nevoie de clarificari publice din partea UDMR, fiindca la acel eveniment a fost prezenta o parte semnificativa din conducerea si din randul UDMR. Ei vor trebui sa explice daca au fost de acord cu continutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau daca nu au inteles despre ce se vorbeste si au aplaudat pur si simplu generic personajul care a tinut discursul. Oricare ar fi explicatia, ea trebuie sa existe si cred ca trebuie sa existe o discutie clarificatoare inclusiv in coalitia de guvernare”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinta de presa comuna cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

Potrivit lui Iohannis, „nu-si doreste nimeni in Romania sa provoace o criza guvernamentala pentru ca un inalt demnitar strain a avut un discurs eronat.

Presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat in aceeasi zi, pentru AGERPRES, ca nu este cazul sa se discute despre o criza in coalitia de guvernare, pentru ca Uniunea si-a indeplinit pana in prezent toate obligatiile asumate alaturi de parteneri, adaugand ca premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tusnad despre Romania si despre autoritatile de la Bucuresti.

Kelemen Hunor a reafirmat pozitia „extrem de clara” a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.

Potrivit presedintelui UDMR, au existat, vor exista probabil dispute in Uniunea Europeana in continuare, dar asta nu priveste coalitia de guvernare, coeziunea acesteia.

„Am vazut ca multi au sarit: ‘Trebuie scos UDMR de la guvernare’. Dar de ce? Pentru declaratiile noastre, pentru actiunea sau inactiunea noastra in Guvern, pentru respectarea sau nerespectarea programului de guvernare, acordului de coalitie si a intereselor Guvernului si a tarii, da, ok. Putem sa cautam sanctiuni, putem sa cautam fel de fel de chestiuni legate de functionarea, de imbunatatirea coalitiei, dar aici nu este cazul. Da, sa avem o discutie, nu avem nimic impotriva, cand spune cineva la o sedinta ulterioara a coalitiei, se poate discuta. E un subiect important, am inteles, dar nimeni nu poate spune in acest moment ca UDMR sau liderii Uniunii n-au respectat partenerii din coalitie, n-au respectat acordul din coalitie, programul de guvernare si au actionat impotriva intereselor generale si specifice ale Romaniei pe undeva. Asta nu se poate spune”, a sustinut Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a mentionat ca „Viktor Orban a facut niste clarificari suplimentare, la Viena, pe marginea discursului sustinut la Tusnad, precizand ca condamna rasismul si ca nu a fost o declaratie asa cum a fost prezentata si probabil ca acea propozitie gresita, interpretabila, a fost scoasa din context si a fost interpretata”.

In ceea ce priveste aplauzele primite de Orban, liderul UDMR a spus ca nimeni nu-i putea impiedica pe cei prezenti la evenimentul de la Baile Tusnad, dintre care multi au venit din curiozitate, sa aplaude din respect sau din alte considerente.

Mai mult despre: ,

Comentarii: