UDMR o transforma in eroina nationalistilor pe Carmen Dan. Reactia lui Kelemen Hunor in cazul cimitirului din Valea Uzului

politica

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, solicita demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, si a prefectului judetului Harghita in urma situatiei de la Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, unde s-au inregistrat tensiuni intre romani si maghiari. In plus, UDMR solicita identificarea celor care au patruns cu forta in cimitir si tragerea lor la raspundere.

”Autoritatile romane nu au fost capabile sa asigure ordinea, iar din aceasta cauza au avut loc acte de violenta si agresiune fizica in incinta si in preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicitam doamnei premier sa ii elibereze din functie pe ministrul de interne, Carmen Dan si pe prefectul judetului Harghita”, a declarat, joi, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, citat de news.ro.

Acesta solicita autoritatilor sa-i identifice imediat si sa-i traga la raspundere pe cei care ”au recurs la agresiune fizica, s-au comportat intr-un mod barbar, au patruns cu forta in cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generand, astfel, teama in randul membrilor comunitatii maghiare”.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat faptul ca maghiarii care au format un lant uman in jurul cimitirului au protestat pasnic fata de ilegalitatile comise de primarul localitatii Darmanesti.

Mai multi maghiari au format, joi, un lant uman pentru a nu permite romanilor sa intre in Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sarbatoarea de Ziua Eroilor. Un grup de romani a fortat intrarea, la fata locului intervenind si jandarmii pentru ca situatia sa nu escaladeze.

Astfel, maghiarii au format un lant uman in fata Cimitirului Erorilor, incercand sa-i impiedice pe romani sa participe la manifestarile care urmau sa fie organizate acolo cu prilejul Zilei Eroilor. Jandarmii spun ca romanii au reusit in cele din urma sa intre in cimitir, iar in acel moment maghiarii s-au retras.

“Jandarmeria se afla la Valea Uzului. Avem efective, iar scopul nostru este de a preintampina tulburarea ordinii si linistii publice. Romanii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor si au intrat in cimitir, iar maghiarii care erau in fata s-au dat la o parte si s-au retras. In cimitir are loc o slujba religioasa si se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forta”, au precizat reprezentantii Jandarmeriei Bacau.

Intr-un comunicat de presa transmis de CJ Harghita se arata ca primarul localitatii Sanmartin, Gergely Andras, a inchis temporar, pentru 30 de zile, cimitirul de la Valea Uzului, in urma unei hotarari a Consiliului Local.

„Cimitirul militar a devenit focarul provocarilor, iar pentru a pune capat scandalului acesta trebuie inchis”, a spus Borboly Csaba, citat in comunicat.

Mai mult despre: ,

Comentarii: