UDMR (PSD) dubleaza „spaga” in Parlament. Vrea ca Guvernul sa acorde 400 de milioane de lei pentru trusturile de presa

politica

Parlamentarii discuta, marti, ordonanta de urgenta a guvernului prin care se acorda presei 200 de milioane de lei sub masca unei „campanii de informare publica”privind coronavirusul. UDMR a propus ca suma sa fie dublata.

Ordonanta se afla in dezbaterea comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor, unde reprezentantii UDMR au depus un amendament prin care propun sa se aloce 400 de milioane de lei (80 de milioane de euro) pentru presa, pana la sfarsitul anului, nu doar pana in luna octombrie, cum prevede actul normativ. Marti, comisia a amanat luarea unei decizii.

Este foarte posibil ca in spatele UDMR sa se afle insa interele PSD, intrucat marile trusturi de televiziune apropiate de PSD au cel mai mult de castigat.

Conform unui comunicat al USR transmis marti, deputatii USR Iulian Bulai si Catalin Drula au depus amendamente care prevad oprirea finantarii presei la data de 15 iulie, iar banii necheltuiti sa fie directionati catre medicamentele pacientilor care sufera de boli cronice.

„O suma colosala care nu se justifica si din care cei mai multi bani merg spre mogulii de presa si site-uri dubioase. 80 milioane de euro. Inca nu imi vine sa cred ce citesc. La mita dubla castiga cel mai versat. Parlamentul clocoteste de incompetenta si rea credinta. Aceste lucruri vor trebui sa dispara dupa alegerile parlamentare de anul acesta. Avem nevoie de 80 de milioane de euro pentru bolnavii cronici ignorati in perioada de pandemie. Mai ales ca banii nu ajung la jurnalistii care au nevoie de sustinere, ci la mogulii de presa”, a afirmat deputatul USR Iulian Bulai, membru in Comisia pentru Cultura, potrivit comunicatului.

USR reitereaza sprijinul pentru presa, insa considera ca alocarea milioanelor de euro de catre Guvern este o mita electorala, iar in vreme de pandemie banii publici ar trebui folositi pentru Sanatate si redresarea economiei, arata sursa citata.

Amendamentele USR la aceasta ordonanta prevad, pe langa oprirea campaniei de informare la 15 iulie, ca sumele ramase necheltuite din bugetul prevazut (200 de milioane de lei) pana la data de 15 iulie sa se constituie venit la bugetul FNUASS – Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, la capitolul „Active nefinanciare”, subcapitolul 03.02, „Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate in programele nationale cu scop curativ”, precum si anularea posibilitatii ca perioada campaniei (4 luni) sa poata fi prelungita in functie de necesitatile de informare publica in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea COVID-19 in limita bugetului total alocat (40 de milioane de euro), mai precizeaza comunicatul.

Marii beneficiari de pana acum ai banilor pentru presa sunt Dan Voiculescu (Trustul Intact primeste peste 3 milioane de euro), Dan Andronic (peste 295.000 de euro), Bogdan Chirieac (peste 224.000 de euro).

Citeste si: Firma lui Chirieac incaseaza peste 224.000 euro de la Guvernul PNL pentru „campania de informare publica”. Cati bani ia si Andronic

Mai mult despre:

Comentarii: