UDMR se opune preluarii spitalelor de catre Ministerul Sanatatii. Recunoaste ca a contribuit la trecerea spitalelor in subordinea politrucilor locali

politica

Centralizarea spitalelor va incetini „semnificativ” investitiile in infrastructura acestora, in timp de descentralizarea lor inseamna fonduri pentru dezvoltare, a declarat, miercuri, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, fost ministru al Sanatatii.

„Acolo unde la nivel local, judetean s-au gasit oamenii potriviti pentru management si unde reprezentarea politica a considerat o prioritate asigurarea de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii, sunt nenumarate locuri in care descentralizarea a adus o dezvoltare insemnata fata de ce a fost inainte de 2010. Daca intr-o anumita localitate, descentralizarea nu si-a atins scopul pe care l-a atins in mare parte a tarii, aceea de implicare a autoritatii locale, de investitii masive in spitale, atunci nu inseamna ca sistemul este prost, ci ca persoanele puse in functii sau care au coordonat spitalele nu sunt persoanele potrivite. Nu trebuie din cazuri individuale sa tragem concluzii ca sistemul este prost. Nu sistemul trebuie schimbat, ci trebuie gasiti oamenii potriviti pentru managementul spitalelor”, a declarat, intr-o conferinta de presa, senatorul Cseke Attila.

Fostul ministru al Sanatatii a afirmat ca misiunea politicului este sa gaseasca managerii potriviti, carora sa li se asigure continuitate si predictibilitate, precum si sustinere financiara pentru spitale. El a dat ca exemple managerii din Oradea, de noua ani, la Marghita, de peste zece ani, la Salonta de peste 16 ani.

„Din 2010, Romania a avut 12 guverne, cu 11 prim-ministri diferiti si 13 ministri ai Sanatatii. Va rog sa va inchipuiti de cate ori, cu atatia ministri, s-ar fi schimbat managementul spitalelor. Probabil am fi avut o situatie asemanatoare cu ce s-a intamplat la Piatra-Neamt”, a spus Cseke.

Parlamentarul a amintit ca, in perioada cand era ministrul Sanatatii, s-a descentralizat sistemul spitalicesc din Romania. In vara anului 2010, din cele 435 de spitale, 310 au fost descentralizate si trecute in subordinea autoritatilor locale. In medie, la fiecare spital existau patru functii de conducere (un manager si trei directori, in unele spitale chiar si zece directori), respectiv 1740 de de functii de conducere din toata tara „care depindeau de pixul ministrului”, numiti si revocati de ministru.

„Este o putere extraordinara pe care noi am desfiintat-o in 2010. De atunci au mai fost idei si incercari de recentralizare a spitalelor, in primul rand pentru ca numirea acestor directori este o mare ispita pentru un ministru. Noi am avut curajul sa facem acest lucru intr-un moment in care puteam sa nu facem sau sa mergem mai departe cu sistemul facut de altii. In al doilea rand, si cel mai important lucru: nu exista ministru care ar putea sa coordoneze eficient managementul a peste 400 de spitale. Fizic, nu exista timpul necesar pentru asa ceva”, a spus el, citat de Agerpres.

Cseke a subliniat ca descentralizarea nu a fost usoara, nu intotdeauna sustinuta, cu deplasari si discutii in judete si s-au platit datoriile spitalelor fiind predate cu datorii „la zero”. Un efect important al descentralizarii a fost implicarea autoritatilor locale si sustinerea spitalelor cu fonduri si proiecte pentru dezvoltare si modernizare. Nu in cele din urma, rezolvarea aspectelor minore, cum ar fi o petitie a unui bolnav nemultumit, angajarea unei infirmiere etc, ramaneau sa se rezolve pe plan local, nu la Ministerul Sanatatii, intr-o durata de timp necunoscuta.

„Daca in 2008, la nivel local, autoritatile locale au cheltuit pentru dezvoltarea infrastucturii spitalelor 53,6 milioane de lei, in 2009, suma de 99 de milioane de lei, in 2010, dupa vara, a ajuns la 290,7 milioane lei. La Piatra Neamt, in ultimul an au fost opt manageri de spital, din care trei manageri au fost numiti de MS, in cele trei luni de stare de urgenta, in care spitalele au trecut sub coordonarea MS. Acesta este exemplul de anul acesta in care Ministerul Sanatatii a coordonat un spital judetean: in doua luni, trei manageri de spital, dintre care unul proprietar de pompe funebre. Chiar nu cred ca este un exemplu de urmat”, a spus Cseke.

El a reamintit ca ministrul Sanatatii a avut mai multe declaratii legate de necesitatea de a prelua Ministerul Sanatatii coordonarea tuturor spitalelor din tara.

Senatorul a mai mentionat ca Romania va avea la dispozitie, in noul exercitiu financiar 2021-2027, o suma mare de fonduri europene pentru sanatate, de circa 5 miliarde de euro, ceea ce va fi „o mare provocare pentru absorbtia lor”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: