UDMR-ul din Slovacia NU a mai intrat in Parlament. A fost aliat cu coruptii din PSD-ul local

externe

Infrangere devastatoare pentru social-democratii din Slovacia in cadrul alegerilor de sambata. Mai mult, partidul minoritatii maghiare din Slovacia, aliat la putere cu socialistii, nu a mai intrat in Parlament.

Smer, partidul primului-ministru Peter Pellegrini, a obtinut cel mai slab rezultat din 2002 incoace, iar aliatii sai de pana acum, printre care si partidul minoritatii maghiare, nu au obtinut niciun mandat, anunta Reuters.

Alegerile au fost castigate de OLaNO care a avut o platforma axata pe lupta impotriva coruptiei.

Conform rezultatelor finale, OLaNO a obtinut 25,02% din voturi, intr-un scrutin care, la fel ca alegerile prezidentiale castigate anul trecut de liberala Zuzana Caputova, a fost marcat de saturatia populara fata de coruptia endemica si de indignarea fata de asasinarea jurnalistului de investigatii Jan Kuciak.

OLaNO va obtine 53 din cele 150 de mandate in legislativul de la Bratislava.

Pe locul doi vine partidul social-democrat SMER aflat pana in prezent la putere, care a obtinut 18,29 % si a anuntat, prin vocea premierului Peter Pellegrini, ca va intra in opozitie, in timp ce pe locul trei se situeaza Sme Rodina, cu 8,24% si 17 mandate.

Formatiunea neonazista „Slovacia Noastra” (LSNS), condusa de Marian Kotleba, partid anti-NATO, a obtinut 7,97% din voturi si 17 mandate.

In schimb, partidul liberal SaS abia a depasit sase procente, iar pe ultimul loc se afla noul partid centrist „Pentru Oameni” al fostului presedinte Andrej Kiska, cu 5,77%.

Alianta liberala proeuropeana a presedintei Zuzana Caputova, Slovacia Progresista, a ratat intrarea in Parlament, neatingand pragul electoral.

Succesul formatiunii OLaNO marcheaza o victorie a populismului conservator de dreapta, oarecum la fel ca in Ungaria, Polonia sau Republica Ceha, a explicat pentru France Presse analistul politic slovac Juraj Marusiak. Dar exista totusi o nuanta, adauga el, si anume ca OLaNO este un partid „eterogen, genul de partid contestatar”, iar in aceasta privinta el se deosebeste de partidele de dreapta din regiune.

Desi a anuntat intrarea partidului sau in opozitie, premierul Peter Pellegrini nu a exclus o eventuala „coalitie de reconciliere” intre SMER si OLaNO.

„Nici vorba. Nu negociem cu mafia”, i-a replicat sec Igor Matovic.

Unul dintre apropiatii acestuia din urma, Gabor Grendel, care a fost ministru de interne in guvernul din umbra al OLaNO, a promis ca viitorul executiv va ataca coruptia din politie si justitie.

Mai mult despre:

Comentarii: