Deputatii au aprobat ARESTAREA Elenei Udrea. „Nu ma voi da nici cu mir, nu voi citi nici acatiste. Mi-au luat sutienul”
Cererile DNA privind inceperea urmaririi penale si arestarea preventiva a deputatului Elena Udrea in dosarul ”Gala Bute”, in care aceasta este acuzata de noi fapte, au fost aprobate luni de plenul Camerei.
Cererea DNA privind incuviintarea inceperii urmaririi penale in dosarul Gala Bute, in care Elena Udrea este acuzata de trei infractiuni de luare de mita, a fost aprobata de plen cu 218 voturi ”pentru” si 76 ”impotriva”. Si solicitarea DNA de arestare preventiva a Elenei Udrea in acelasi caz a fost aprobata de deputati cu 170 de voturi ”pentru” si 118 ”impotriva”.
Prezenta in plen pentru a se apara in fata colegilor, Elena Udrea a descris conditiile din arestul Politiei Capitalei.
„Nu ma voi da nici cu mir, nu voi citi nici acatiste, nu voi spune nici rugaciuni. Nu ar fi corect fata de mine si nici fata de dvs si nici fata de romanii care ne privesc. Vreau insa sa stiti ce ati facut cu votul dvs pe 9 februarie. Ati votat trei cereri de arestare preventiva si o cerere de retinere. Pe 10 februarie am fost retinuta, iar pe 11 februarie am fost arestata pentru 30 de zile. Am fost dusa in arestul Politiei Capitalei, verificata la sange si dezbracata. Mi-au luat sutienul si am fost dusa intr-o camera cu dimensiunile de trei pe trei metri, cu patru paturi, cate doua suprapuse, apa calda era doar dimineata si noaptea, iar WC era de tip turcesc, fara usa, dotat cu un dus pe care il foloseam ca sa tragem apa. Atunci cand nimeni nu il folosea, puneam un pet pe post de capac ca nu cumva sa vina sobolanii. Peretii erau scorojiti, geamul nu se inchidea cum trebuie si era curent. Daca te spalai pe cap, nu aveai acces la foehn ca sa te usuci, ceea ce iti dadea sanse minim la o raceala, daca nu cumva la pneumonie sau meningita„, a spus Udrea, in Parlament.
Ea a adaugat ca nu le solicita deputatilor „clementa” sau „favoruri”, ci le cere sa lase la o parte „stereotipurile si presiunile de orice fel”.
„Cand veti pune, astazi, bilele in urna, vreau sa va ganditi ca tot ceea ce se intampla constituie un precedent extrem de periculos. Doamnelor si domnilor, nu va cer clementa si nici favoruri, nu va cer nimic. Singurul lucru pe care, cred, ca ar trebui sa il faceti este sa ganditi dvs. insiva, sa lasati la o parte stereotipurile si presiunile de orice fel, sa raspundeti unei singure intrebari: Este, intr-adevar, spre binele Romaniei ce se intampla? Si apoi sa votati cu constiinta impacata ca ati facut ce trebuie pentru aceasta tara si pentru democratie, atata cata mai exista ea, astazi, in Romania”, le-a transmis Elena Udrea colegilor de la tribuna Camerei Deputatilor.
Udrea a mentionat ca cererea de arestare in dosarul „Gala Bute” se bazeaza pe denunturi, unul dintre ele chiar al prietenei sale, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, care acuzata fiind de luare de mita a decis ca poate ramane in libertate daca ”toarna” impotriva sa si a facut-o.
„Avem dovada felului in care se ajunge la a fi acuzat un om sau chiar la a fi arestat, poate ca eu, ca si dvs, suntem ultimii care ar trebui sa invocam absurdul acestei situatii, pentru ca noi suntem cei care am creat aceste legi — Codul de procedura penala si Codul penal. Cele doua incurajeaza delatiunile si alimenteaza fortari din partea procurorilor. Daca eu pe denunturi am putut sa stau arestata preventiv o saptamana, acelasi lucru poate sa li se intample fiecaruia dintre dvs si oricarui roman. De aceea, cred ca noi avem obligatia sa corectam aberatii nascute in aplicarea acestor coduri si care afecteaza insusi procesul de justitie”, a explicat Elena Udrea.
Desi nu au fost interventii din partea grupurilor parlamentare pe acest subiect, deputatii s-au contrazis pe elemente de procedura, dupa ce liberalii au anuntat ca vor vota la vedere in favoarea cererii DNA de arestare a deputatului Elena Udrea.
”Parlamentarii PNL vor vota la vedere in favoarea cererii de incuviintare a arestului preventiv. Imi permit un singur comentariu — cred ca Elena Udrea este poate ultima persoana, dupa Traian Basescu evident, care ar fi putut sa isi permita sa invoce asa-zisele abuzuri ale justitiei. Ca sa nu mai spun ca Elena Udrea nu se afla in arest preventiv in conditiile pe care ni le-a descris, este bine mersi acasa in arest la domiciliu”, a declarat Orban.
La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat ca exista prevederi in Regulament unde se explica procedura de vot secret cu bile sau cu buletine.
„Mandatul este obligatoriu din partea Biroului permanent de a asigura secretul votului scris in articol, exista un intreg pasaj intre articolul 120 si articolul 130 in care ni se explica toata procedura de vot secret cu bile sau cu buletine. Este o chestiune pe care o numaram nu numai strigand prezenta, dar vedem si care vin la cele doua urne sa introduca bilele”, a spus Zgonea.
Deputatul UDMR Marton Arpad a punctat ca presedintele Camerei Deputatilor are obligatia prin Regulament de a face ca votul secret sa fie respectat.
Liderul grupului parlamentar social-democrat, Marian Neacsu, a sustinut ca este un joc ieftin de imagine al liberalilor care le va aduce deservicii.
DNA a cerut incuviintarea urmaririi penale si arestarea preventiva pentru savarsirea de catre Elena Udrea a trei infractiuni de luare de mita, in perioada in care aceasta avea calitatea de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Sursa: Agerpres