UE a intrat la banuieli: „Erdogan avea PREGATITE listele cu arestari”. Mesaj dur din partea Austriei

externe

Reintroducerea pedepsei cu moartea in Turcia, ca raspuns la tentativa de lovitura de stat, ar fi inacceptabila, a spus ministrul de externe austriac Sebastian Kurz intr-un interviu publicat luni, declaratiile fiind facute inaintea unei intalniri cu omologii sai din UE, informeaza Reuters.

„Introducerea pedepsei cu moartea ar fi, bineinteles, inacceptabila”, a spus Kurz intr-un interviu pentru ziarul austriac Kurier.

„Nu trebuie sa existe epurari arbitrare, nici pedepse penale in afara domniei legii si sistemului de justitie”, a adaugat seful diplomatiei austriece.

Retinerea rapida a judecatorilor si a altor persoane dupa lovitura de stat esuata in Turcia indica faptul ca guvernul avea pregatita o lista, a declarat comisarul european responsabil cu cererea de aderare la UE a Turciei, Johannes Hahn, potrivit Reuters.

„Se pare ca cel putin o parte fusese pregatita. Listele sunt disponibile, ceea ce indica faptul ca au fost pregatite pentru a fi folosite intr-un anume moment”, a spus Hahn.

„Sunt foarte ingrijorat. Este exact de ce ne temeam”, a adaugat comisarul european.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca tara sa trebuie sa evite „orice intarziere” in reintroducerea si aplicarea pedepsei cu moartea.

„Cred ca Guvernul va discuta cu opozitia, iar decizia va fi luata fara indoiala”, a promis Erdogan duminica in fata unei multimi de sustinatori care scanda „Vrem pedeapsa cu moartea!” (pentru pucisti – n.red.)

Pedeapsa cu moartea a fost abolita oficial de Turcia in urma cu 12 ani, ca parte a ofertei facute de Ankara pentru a adera la Uniunea Europeana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: