UE, alaturi de Kovesi. Val de reactii dure dupa anuntul Sectiei speciale: „Extrem de dubios/ Sunt foarte ingrijorat despre stirile privind ancheta demarata impotriva Laurei Codruta Kovesi”

politica

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, si sefa verzilor din PE, Ska Keller, au dat publicitatii mesaje dure de protest fata de modul in care este tratata Laura Codruta Kovesi de catre Regimul Dragnea.

Weber scrie pe Twitter ca „este total inacceptabil in Europa si fara precedent pentru o tara care detine presedintia rotativa a Uniunii”. „Daca ancheta impotriva dnei Kovesi nu va fi oprita, vom cere o dezbatere in viitoarea sesiune plenara a Parlamentului European”, scrie Weber intr-un sir de trei mesaje dedicate situatiei din Romania.

„Sunt foarte ingrijorat despre stirile privind ancheta demarata impotriva Laurei Codruta Kovesi, candidatul Parlamentului European la sefia Parchetului European. Acest lucru este total inacceptabil in Europa si fara precedent pentru o tara care detine presedintia rotativa a Uniunii.

Fac apel la ceilalti membri ai Consiliului sa ia atitudine impotriva acestui lucru si cer Comisiei Europene sa garanteze ca aceasta procedura de selectie este una corecta si independenta. Ne asteptam la o reactie puternica din partea prim-vicepresedintelui Comisiei, Frans Timmermans.

Daca ancheta impotriva dnei Kovesi nu va fi oprita, vom cere o dezbatere in viitoarea sesiune plenara a Parlamentului European. De asemenea, facem apel la PES si la ALDE party sa ia atitudine impotriva celor doua partide surori din Guvernul Romaniei”, a scris Weber pe Twitter.

La randul ei, Ska Keller afirma ca este „extrem de dubios si ingrijorator” ce se intampla acum in Romania.

Si presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, isi manifesta „ingrijorarea” fata de vestile privind-o pe Laura Codruta Kovesi si anunta ca Parlamentul European va continua sa o sustina pe fosta sefa a DNA pentru functia de sefa a Parchetului European.

De asemenea, Tajani mentioneaza ca va initia o dezbatere in Parlamentul European in legatura cu ce i se intampla Laurei Codruta Kovesi.

„Sunt ingrijorat de vestea ca Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar. Parlamentul European isi mentine sustinerea pentru candidatul sau pentru postul de procuror sef european. Vom discuta situatia la intalnirea liderilor de grup din PE de miercurea viitoare”, a scris Tajani pe Twitter.

Sectia speciala a emis, vineri, un comunicat de presa in care anunta ca Laura Codruta Kovesi este invinuita penal pentru „savarsirii infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu (cinci acte materiale) si marturie mincinoasa”.

Comunicatul Sectiei speciale:

Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in continuarea comunicatului din 15 februarie 2019, este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorii din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie au dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva procurorului Kovesi Laura Codruta, delegata in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu (cinci acte materiale) si marturie mincinoasa si de asemenea, au dispus luarea masurii controlului judiciar, pe o durata de 60 zile incepand cu data de 28 martie 2019,

Punerea in miscare a actiunii penale a fost adusa la cunostinta procurorului.

Prin ordonanta din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea masurii preventive a controlului judiciar, pe o perioada de 60 zile, incepand cu data emiterii ordonantei, urmand ca in timpul cat se afla sub control judiciar, procurorul sa respecte urmatoarele obligatii:

a) Sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata;
b) Sa informeze de indata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie — Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie cu privire la schimbarea locuintei;
c) Sa se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata;
d) Sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului de caz;
e) Sa nu desfasoare activitatea de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie Justitie, data fiind situatia de fapt care face obiectul urmaririi penale si functia in exercitarea careia a comis faptele penale;
f) Sa nu detina, sa nu foloseasca, sa nu poarte arme, sa nu ia legatura cu mai multe persoane si martori;
g) Sa nu intre in legatura cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectueaza urmarirea penala in cauza.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: