externe

UE anunta ca incepe „discutii” cu talibanii: „Ei au castigat razboiul, va trebui sa discutam cu ei”

UE „va trebui sa discute” cu talibanii „cat de curand va fi necesar” pentru ca acestia „au castigat razboiul” in Afganistan, dar fara ca asta sa implice recunoasterea oficiala a noului regim in perioada imediata, a declarat marti Josep Borrell, seful diplomatiei europene, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Talibanii au castigat razboiul. Deci, va trebui sa discutam cu ei, in scopul de a angaja un dialog cat de curand va fi necesar pentru a evita o catastrofa umanitara si potential migratorie” in Afganistan, a spus el in cadrul unei conferinte de presa.

„Acest dialog va trebui, de asemenea, sa se concentreze asupra mijloacelor de a impiedica o prezenta terorista straina in Afganistan”, in contextul in care relatiile in continuare puternice intre talibani si Al-Qaida alimenteaza ingrijorarea, a insistat Borrell.

El a precizat totusi ca astfel de discutii nu implica o recunoastere prompta, oficiala, a regimului taliban de catre Bruxelles.

Josep Borrell a facut aceste declaratii in fata presei la finalul unei reuniuni prin videoconferinta cu ministrii europeni ai afacerilor externe, intr-un moment in care mai multe state membre isi intetesc eforturile pentru accelerarea evacuarii cetatenilor occidentali si a personalului afgan de pe aeroportul din Kabul.

„Nu este vorba despre recunoasterea oficiala a talibanilor, este vorba despre a fi in contact. Daca vreau ca 400 de persoane, afgani care lucreaza pentru UE si familiile lor, sa poata ajunge la aeroport pentru a fi evacuati, atunci trebuie sa vorbesc cu autoritatile talibanilor”, a pledat seful diplomatiei europene.

„In caz contrar, va fi extrem de dificil pentru ei sa ajunga la aeroport. Este o operatiune logistica destul de complicata, deci trebuie sa comunicam cu talibanii”, a insistat el, dand asigurari ca Bruxellesul ramane „vigilent” in privinta respectarii normelor internationale de catre noile autoritati.

Ministrii europeni au discutat marti despre circumstantele prabusirii bruste a fortelor afgane in fata ofensivei fulger a talibanilor.

„Trebuie sa recunoastem greselile pe care le-am comis, in special in ceea ce priveste evaluarea capacitatilor militare” locale, in conditiile in care „aportul de resurse fara precedent nu are decat rezultate mediocre in termeni de capacitate de rezistenta a armatei si a statului afgan”, a observat Josep Borrell.

Primul obiectiv al interventiei occidentale, in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, „a fost distrugerea Al-Qaida”, dar „misiunea noastra a evoluat gradual catre constructia unui stat modern”, a subliniat el. „Astazi se poate spune ca am reusit cu primul obiectiv. Nu si cu al doilea”, a mai afirmat Borrell.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Evadare in Franta, trei gardieni au fost ucisi in timpul unui atac armat asupra dubei penitenciarului. Comando de infractori

Trei ofiteri de penitenciar francezi au fost ucisi si alti doi au fost raniti intr-un…

17 minute ago

Rachete Patriot pentru Ucraina, Ciolacu nu mai recunoaste ce a spus acum doua zile

Premierul PSD Marcel Ciolacu si-a schimbat pozitia in legatura cu eventuala trimitere a uunui sistem…

2 ore ago

Norvegienii de la Equinor au preluat cota Gazprom pe piata europeana a gazelor naturale – Bloomberg

Compania norvegiana de petrol si gaze Equinor a devenit in mod discret un jucator important…

37 de minute ago

Fostul sef al serviciilor de informatii, Nikolai Patrusev, va ocupa pozitia de consilier al lui Putin

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, destituit de Vladimir Putin, Nikolai Patrusev, va…

2 ore ago