UE anunta planuri pentru a-si proteja mai bine tehnologiile sensibile de spionajul strain

externe

china, partidul unic

Uniunea Europeana a anuntat planuri pentru a-si proteja mai bine tehnologiile de ultima generatie de spionajul strain care ar putea ameninta economia si securitatea sa, in urma avertismentelor repetate conform carora blocul comunitar trebuie sa isi securizeze relatiile cu China, relateaza agentia Associated Press, preluata de Kathimerini.

„Tehnologia se afla in prezent in centrul competitiei geopolitice, iar UE doreste sa fie un jucator, si nu un teren de joaca”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Vera Jourova.

Pentru a-si proteja mai bine piata relativ deschisa, Comisia Europeana doreste ca statele membre sa efectueze imediat evaluari de risc ale celor mai sensibile industrii ale sale, inclusiv in ceea ce priveste semiconductorii avansati, inteligenta artificiala, tehnologiile cuantice si biotehnologiile.

Acestea sunt considerate „foarte susceptibile de a prezenta cele mai sensibile si imediate riscuri legate de securitatea tehnologica si de scurgerile de tehnologie” a spus Jurova, si trebuie sa beneficieze de cel mai inalt nivel de protectie.

Chiar daca Comisia Europeana s-a abtinut de la a pune responsabilitatea pe umerii unei anumite tari, UE insasi a afirmat in repetate randuri ca trebuie sa fie mai bine pregatita pentru a elabora masuri de protectie a comertului si a investitiilor pe care China le-ar putea exploata in scopuri de securitate si militare proprii.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piata interna, a declarat ca masurile vor fi extinse mult dincolo de Beijing.

„Vrem sa eliminam riscurile, dar nu doar cu China, ci cu toata lumea, inclusiv, daca este nevoie, cu unii dintre partenerii nostri”, a spus el.

Modul in care evaluarile de risc vor fi urmate de masuri nu a fost pe deplin clar.

Masurile sunt cel mai recent exemplu al luptei pe care o au cele 27 de tari pentru a-si stabili relatiile cu Beijingul. UE a declarat ca, in ciuda diferentelor uneori fundamentale privind drepturile omului si implicarea statului in economie, nu a fost o optiune de a decupla complet relatiile cu o astfel de superputere.

Prin urmare, UE a cautat sa se concentreze pe securizarea relatiilor si pe o mai buna protectie a sectoarelor sale economice vitale impotriva interferentelor nejustificate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: