UE ar putea fi „distrusa” de deciziile curtilor constitutionale. Avertisment fara precedent al comisarului european pe Justitie

politica

Curtea Constitutionala, Inalta Curte, pensii speciale

Avertisment fara precedent al comisarului european pe Justitie, Didier Reynders. El a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca UE ar putea fi „distrusa” de impactul deciziilor luate de curtile constitutionale ale statelor membre: „Submineaza tot mai frecvent suprematia legilor UE”.

Intr-un interviu pentru Financial Times, citat de hotnews.ro, Didier Reynders a vorbit despre o tendinta tot mai accentuata de punere sub semnul intrebarii a legislatiei europene si al dreptului Curtii Europene de Justitiei de a avea ultimul cuvant de spus, invocand un ”efect de domino”.

Un semnal ca oficalii de la Bruxelles vad in asta o amenintare serioasa a fost dat in aceasta luna cand Comisia Europeana a lansat proceduri impotriva Germaniei ca reactie la o ”explozie de decizii ale curtii constitutionale” din aceasta tara, decizii care stipulau ca magistratii Curtii Europene de Justitie si-au depasit jurisdictia intr-un caz care viza achizitionarea de actiuni de catre Banca Central Europeana.

Urmatoarea mare provocare la care se asteapta oficialii de la Bruxelles vizeaza o decizie a Curtii Constitutionale din Polonia care ar putea fi data pe 13 iulie si care s-ar putea pronunta asupra compatibilitatii intre anumite elemente din tratatele UE si constitutia nationala.

Aceasta speta, deschisa ca urmare a actiunilor guvernului nationalist de la Varsovia, este privita de experti juridici drept cea mai mare provocare pentru ordinea juridica a UE.

Comisarul vorbeste in special de tarile est europene cum ar fi Polonia si Ungaria, dar precizeaza ca amenintarile vin si dinspre statele occidentale cum ar fi Germania si Franta.

Oficialul european spune ca ingrijorarile legate de deciziile Curtilor Constitutionale sunt tot mai mari. “Care este riscul daca nu luam masuri? Riscul este ca vom distruge uniunea insasi”, a declarat Reynders.

Uniunea Europeana se bazeaza pe reguli si pe aplicarea riguroasa a acestora in toate statele membre, astfel incat, daca acest lucru inceteaza, blocul comunitar este subminat. “Atunci cand avem o problema intr-un stat membru, riscul este al unui efect de domino in toate celelalte state membre, o tendinta de a pune sub semnul intrebarii suprematia legii europene si jurisdictia exclusiva a Curtii”, a mai spus oficialul.

In Franta, guvernul a facut apel la Consiliul de Stat, cea mai inalta instanta administrativa, pentru a ataca o decizie a Curtii Europene de Justitie din octombrie. Decizia stipula ca operatiunea de colectare de date de catre serviciile secrete incalca legile privind confidentialitatea. Anterior, Parisul pierduse cazul in fata unei instante franceze, in aprilie.

In Ungaria, guvernul a mers la Curtea Constitutionala dupa ce CJUE a invalidat legile privind imigratia.

“Daca nu punem capat acestui fenomen, vom avea din ce in ce mai multe posibilitati ca statele membre sa atace ordinea juridica a UE si jurisdictia CJUE”, a declarat comisarul european.

Reynders a mai precizat ca nu a dorit sa mai astepte saptamani intregi pentru a reactiona in cazul Poloniei, asa incat a luat deja masuri fara precedent si a cerut expres guvernului polonez sa isi retraga plangerea de la Curtea Constitutionala inainte ca aceasta sa se pronunte.

Din 2016 si pana acum, guvernul polonez a eliminat o parte din judecatorii Curtii Supreme fortandu-i sa se pensioneze. In acelasi timp a numit la Curtea Constitutionala, in mod ”ilegal”, oameni fideli partidului de guvernare si a emis o noua lege care le limiteaza independenta magistratilor.

Recent, o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei contrazice decizia CJUE privind necesitatea desfiintarii Sectiei Speciale (SIIJ).

Citeste si: Dorneanu va trebui sa dea explicatii in fata CJUE. Curtea de Apel Craiova cere CJUE sa anuleze decizia CCR privind Sectia Speciala

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: