UE ar putea sa ofere azil soldatilor rusi care dezerteaza din Ucraina. Presedintele Consiliului European: „Aruncati armele, nu mai luptati, parasiti campul de lupta”

externe

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat miercuri ca tarile UE ar trebui sa ia in considerare modalitati de a oferi azil soldatilor rusi care parasesc campul de lupta.

Facand apel la trupele rusesti sa nu se supuna ordinelor, el a spus: „Daca nu vreti sa luati parte la uciderea fratilor si surorilor voastre ucraineni, daca nu vreti sa fiti criminali, aruncati armele, nu mai luptati, parasiti campul de lupta.”

Rapoartele occidentale sugereaza ca soldatii rusi par deja demoralizati si sufera pierderi grele, precizeaza Sky News.

La inceputul invaziei, Ucraina a declarat ca va oferi bani in numerar tuturor rusilor care aleg sa dezerteze.

Luptele grele si atacurile aeriene ale trupelor ruse continua la Mariupol, in sud-estul Ucrainei, in timp ce situatia umanitara din acest oras-port strategic la Marea Azov se agraveaza, potrivit unui raport al serviciilor secrete britanice despre evolutiile de ultima ora de pe frontul ucrainean, citat de EFE.

Cea mai mare parte a locuitorilor care au ramas in oras „nu are electricitate, acces la mijloace de comunicare, medicamente, incalzire si apa. Fortele ruse au impiedicat accesul ajutoarelor umanitare, probabil pentru a exercita presiuni asupra aparatorilor acestor locuri si a-i forta sa se predea”, se mentioneaza in acest raport, dat publicitatii de Ministerul britanic al Apararii.

Seful guvernului de la Londra, Boris Johnson, a publicat marti seara pe retele de social media un video in care ii indeamna pe cetatenii rusi, cu cateva fraze rostite in limba rusa, sa incerce sa afle despre „atrocitatile” pe care trupele Kremlinului le-au comis in Ucraina, pentru a iesi din bula informationala construita de propaganda de stat.

Foto: ro.depositphotos.com

Mai mult despre: ,

Comentarii: