UE arata ca se poate! Viktor Orban si-a cerut scuze public pentru minciuni

externe

Premierul ungar Viktor Orban a prezentat scuze – in scris – partenerilor sai din cadrul Partidului Popular European (PPE), cu scopul de a evita expulzarea partidului sau, Fidesz, din grupul conservator in Parlamentul European (PE), relateaza Reuters.

El le-a scris mai multor lideri ai partidelor care fac parte din PPE, pentru a-si cere scuze pentru declaratii pe care le-a facut si care ar ar putea fi considerate ofensatoare la adresa politicii Uniunii Europene (UE) in domeniul migratiei.

Insa el nu revine asupra ei si nu-si retracteaza pozitia.

Potrivit unei copii a scrisorii adresate liderului politic belgian Wouter Beke, presedintele CD (crestin-democrati flamanzi) – pe care Reuters precizeaza ca a obtinut-o -, Viktor Orban ii cere sa revina asupra propunerii sale de excludere a Fidesz din PPE

Un purtator de cuvant al Guvernului ungar a precizat ca premierul le-a trimis scrisori asemanatoare liderilor celor 13 formatiuni din PPE care cer ca el si Fidesz sa fie dati afara din grupul parlamentar european.

In scrisoarea sa, Orban apreciaza ca o excludere a Fidesz nu este solutia potrivita la disensiuni pe tema politicii migratiei. Pozitia Ungariei in acest subiect, subliniaza el, ramane insa neschimbata – si anume apararea culturii crestine in Europa.

Premierul populist si suveranist ungar si-a lansat campania in alegerile europene intesand strazile Budapestei cu afise prin care ii acuza pe presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker si pe miliardarul american de origine ungara George Soros de faptul ca ar complota in vederea atragerii a si mai multi migranti musulmani in Europa.

PPE, cel mai important grup in cadrul PE, a anuntat ca problema unei eventuale excluderi a Fidesz urmeaza sa fie dezbatuta la 20 martie.

In opinia lui Manfred Weber, care candideaza la presedinta CE, discursul eurosceptic al lui Orban aduce atingere valorilor fundamentale ale PPE.

Mai mult despre: ,

Comentarii: