UE arata ca se poate! Viktor Orban si-a cerut scuze public pentru minciuni

externe

Premierul ungar Viktor Orban a prezentat scuze – in scris – partenerilor sai din cadrul Partidului Popular European (PPE), cu scopul de a evita expulzarea partidului sau, Fidesz, din grupul conservator in Parlamentul European (PE), relateaza Reuters.

El le-a scris mai multor lideri ai partidelor care fac parte din PPE, pentru a-si cere scuze pentru declaratii pe care le-a facut si care ar ar putea fi considerate ofensatoare la adresa politicii Uniunii Europene (UE) in domeniul migratiei.

Insa el nu revine asupra ei si nu-si retracteaza pozitia.

Potrivit unei copii a scrisorii adresate liderului politic belgian Wouter Beke, presedintele CD (crestin-democrati flamanzi) – pe care Reuters precizeaza ca a obtinut-o -, Viktor Orban ii cere sa revina asupra propunerii sale de excludere a Fidesz din PPE

Un purtator de cuvant al Guvernului ungar a precizat ca premierul le-a trimis scrisori asemanatoare liderilor celor 13 formatiuni din PPE care cer ca el si Fidesz sa fie dati afara din grupul parlamentar european.

In scrisoarea sa, Orban apreciaza ca o excludere a Fidesz nu este solutia potrivita la disensiuni pe tema politicii migratiei. Pozitia Ungariei in acest subiect, subliniaza el, ramane insa neschimbata – si anume apararea culturii crestine in Europa.

Premierul populist si suveranist ungar si-a lansat campania in alegerile europene intesand strazile Budapestei cu afise prin care ii acuza pe presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker si pe miliardarul american de origine ungara George Soros de faptul ca ar complota in vederea atragerii a si mai multi migranti musulmani in Europa.

PPE, cel mai important grup in cadrul PE, a anuntat ca problema unei eventuale excluderi a Fidesz urmeaza sa fie dezbatuta la 20 martie.

In opinia lui Manfred Weber, care candideaza la presedinta CE, discursul eurosceptic al lui Orban aduce atingere valorilor fundamentale ale PPE.

Comentarii: