externe

UE construieste un „buncar sigur” la Bruxelles in valoare de 8 milioane euro. Spionii rusi nu vor mai putea intercepta negocierile dintre liderii UE

Uniunea Europeana va construi un buncar sigur la Bruxelles, in valoare de 8 milioane de euro, loc in care liderii sa poata negocia fara grija ca spionii rusi sau ai altor natiuni ar putea auzi ce se discuta acolo, se arata intr-un raport UE in care este descris proiectul, potrivit EUobserver, citat de news.ro.

In incapere se vor putea afla in acelasi timp aproxiamtiv 100 de persoane – cel mult 34 de lideri si cei 34 de insotitori ai lor care iau notite, precum si oamenii din stafurile de protocol, tehnic si de catering.

Uniunea Europeana are 27 de membri, dar s-ar putea extinde si incaperea sigura va fi folosita si pentru reuniuni de nivel nu foarte ridicat ale ambasadorilor si oficialilor UE.

Buncarul va fi offline, dar echipat cu tehnologie pentru conferinte cu ecrane mari si microfoane, urmand ca acolo sa se afle si cabine pentru 30 de traducatori.

Atat sala de sedinte cat si cabinele vor fi izolate astfel incat sa se evite ca din interior sa se poata emana unde electromagnetice si radio generate de ecrane sau transmisii si, drept urmare, acestea sa nu fie interceptate din exterior.

Orice persoana care va intra in buncar va trebui sa detina autorizatii speciale “SECRET EU”, chiar daca ar fi vorba de personal care se ocupa cu curatenia.

“SECRET EU” reprezinta al doilea nivel de autorizare a accesului.

Liderii UE si stafurile vor trebui sa isi lase telefoanele, laptopurile, ceasurile smart si orice dispozitive electronice, chiar si aparatele auditive, in dulapuri izolate fonic aflate in exteriorul camerei.

Buncarul va fi controlat cu minutiozitate inainte si dupa fiecare reuniune, pentru a se gasi si neutraliza orice dispozitiv de ascultare. Liderii vor beneficia de un nivel corespunzator de confort, iar decorul va fi unul fix. Nu vor exista flori sau alte obiecte care se pot schimba frecvent.

Facilitatea ar urma sa fie construita pana in 2024 in complexul Consiliului Uniunii Europene, la Bruxelles. Inca nu s-a decis locul exact, insa oficialii analizeaza varianta unui loc care sa fie aproape de sala obisnuita de reuniuni a UE, astfel incat deplasarea pentru lideri sa fie cat mai usoara.

Informatiile cu privire la buncarul planuit de UE vine in contextul ofensivei militare a Rusiei in Ucraina. Doi spioni rusi expulzati recent de Belgia erau specialisti in interceptarea semnalelor.

In ultimii ani, si China si Israel au fost implicate in scandaluri de spionaj la Bruxelles.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

19 minute ago

Germania: Culisele tentativei de lovitura de stat a miscarii „Reichsburger”. Procesul a inceput, sunt implicati un print, un judecator, o rusoaica si alti 20 de suspecti

Presupusii lideri ai unui complot de extrema pentru rasturnarea guvernului german au fost adusi in…

27 de minute ago

Budapesta ataca din nou: „Strategia europeana si americana privind Ucraina a esuat complet. Este Rusia in genunchi din punct de vedere economic?”

Strategia elaborata de Europa si SUA cu privire la conflictul ucrainean a esuat complet, a…

37 de minute ago

Presshub: Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoita a suspendat executarea silita cu ajutorul instantei

Primarul Negoita a suspendat executarea silita cu ajutorul instantei a unei datorii de 55 de…

24 de minute ago