Categories: externe

UE, decizie disperata: Sute de milioane de euro merg catre refugiati, de URGENTA

Uniunea Europeana va pune in practica o masura fara precedent la nivelul acesteia, eliberand o suma de 700 de miloane de euro catre Grecia si alte state, pentru ajutorul ce urmeaza sa fie acordat refugiatilor blocati pe teritoriile acestora.

Acesti bani, care provin din bugetul consolidat al Uniunii, vor merge catre sustinerea refugiatilor in urmatorii trei ani. Daca masura va fi agreata de toate cele 28 de state membre, Bruxelles-ul va elibera repede banii pentru Grecia, o tara intrata in criza din cauza afluxului de refugiati, noteaza Reuters.

Conform datelor ONU, 24.000 de refugiati sunt blocati pe teritoriul Greciei din cauza ca Macedonia si Austria au blocat granitele, punand capat asa-numitei „rute balcanice” catre Vest.

Comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, nu a spus cat din cele 700 de milioane va reveni Greciei, dar a adaugat ca acest mecanism nu este elaborat doar pentru o anumita tara. In textul de lege se specifica ca banii vor fi pentru regiuni care sufera din cauza crizei financiare, acolo unde administratia are probleme. Pentru multi e clar ca acest ajutor va merge preponderent catre Grecia.

In acest an, din suma totala se vor cheltui 300 de milioane de euro. Pana acum membrii UE trageau bani pentru situatii de urgenta din asa-numitul „fond al migratiei si sigurantei nationale”, dar procedura lua mult timp, inainte ca resursele sa ajunga la cei aflati in dificultate. Acum, Comisia vrea proiecte care sa fie finantate rapid, pe modelul ajutoarelor umanitare ale ONU.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Share
Published by
Anghel Liviu

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

8 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

10 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

10 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

10 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

10 ore ago