externe

UE: Femeile castiga in continuare cu 13% mai putin decat barbatii, pentru aceeasi munca

Femeile europene castiga in continuare, in medie, cu 13% mai putin decat barbatii care fac acelasi lucru, au anuntat reprezentanti ai Comisiei Europene, relateaza Deutsche Welle.

Diferenta de remunerare intre femei si barbati – diferenta de salariu mediu intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin – a scazut cu 2,8 puncte procentuale in ultimul deceniu, dar Comisia doreste sa accelereze acest progres.

„Remunerarea egala pentru aceeasi munca sau pentru o munca de valoare egala este unul dintre principiile fondatoare ale UE. Acesta a fost stabilit in Tratatul de la Roma din 1957”, a anuntat Comisia intr-un comunicat.

„Cu toate acestea, progresele in ceea ce priveste eliminarea diferentelor de remunerare intre femei si barbati stagneaza in acest an si au fost lente de-a lungul anilor”, se mai arata in comunicat.

In martie 2020, Comisia Europeana a stabilit o strategie de eliminare a diferentelor de remunerare intre femei si barbati pana in 2025. Directiva privind transparenta remunerarii a fost introdusa in iunie 2023, facand posibil ca lucratorii sa determine daca sunt discriminati sau ca angajatorii sa se asigure ca aplica principiile de remunerare egala.

De asemenea, Comisia a precizat ca a alocat 6,1 milioane de euro pentru a ajuta statele membre sa puna in aplicare directiva.

Acestea vor avea la dispozitie trei ani pentru a face acest lucru.

„Transparenta este esentiala pentru a realiza o schimbare reala, iar aceasta noua legislatie este un pas important in aceasta directie”, a declarat Comisia in comunicat.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

10 minute ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anuntat vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

5 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

2 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

35 de minute ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

O oră ago