externe

UE ii cere lui Elon Musk sa raspunda in 24 de ore cu privire la „dezinformarile” postate pe X (Twitter) despre atacul terorist al Hamas

UE i-a transmis un avertisment lui Elon Musk cu privire la presupusele dezinformari despre atacul Hamas asupra Israelului, inclusiv stiri false si „imagini vechi repostate” pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, relateaza The Guardian.

Scrisoarea soseste la mai putin de doua luni de la intrarea in vigoare a unor noi legi radicale de reglementare a continutului pe retelele de socializare in UE, in temeiul Legii privind serviciile digitale.

In cazul in care Musk, proprietarul X, nu se conformeaza, acesta risca o amenda de 6% din veniturile sale din X sau o interdictie totala in UE.

Thierry Breton, comisarul responsabil cu aceasta lege, i-a scris lui Musk pentru a-l indemna sa asigure „un raspuns prompt, precis si complet” la solicitarea de a contacta Europol, agentia de aplicare a legii din UE, si „agentiile de aplicare a legii relevante” in urmatoarele 24 de ore.

Breton i-a reamintit lui Musk ca X trebuie sa dispuna de „masuri de atenuare proportionale si eficiente pentru a aborda riscurile la adresa securitatii publice si a discursului civic care decurg din dezinformare”.

„In urma atacurilor teroriste desfasurate de Hamas impotriva Israelului, avem indicii ca platforma dvs. este folosita pentru a disemina continut ilegal si dezinformare in UE”, a scris Breton.

„Mass-media publica si organizatiile societatii civile raporteaza cazuri de imagini si fapte false si manipulate care circula pe platforma dvs. in UE, cum ar fi imagini vechi reproduse din conflicte armate fara legatura cu acestea sau imagini militare care provin de fapt din jocuri video. Acestea par a fi informatii vadit false sau inselatoare”, a declarat acesta.

„Permiteti-mi sa va reamintesc ca Legea privind serviciile digitale stabileste obligatii foarte precise in ceea ce priveste moderarea continutului”, a spus Breton, adaugand ca modificarile aduse politicilor de interes public ale X ridica semne de intrebare cu privire la respectarea noilor reguli.

Musk i-a raspuns lui Breton pe X spunand: „Va rugam sa enumerati incalcarile la care faceti aluzie pe X, astfel incat publicul sa le poata vedea”.

Scrisoarea ferm formulata de Breton avea urmatorul mesaj: „In primul rand, trebuie sa fiti foarte transparent si clar cu privire la ce continut este permis in conformitate cu termenii dvs. si sa aplicati in mod consecvent si diligent propriile politici. Acest lucru este deosebit de relevant atunci cand vine vorba de continutul violent si terorist care pare sa circule pe platforma dvs”.

„In al doilea rand, atunci cand primiti notificari cu privire la continut ilegal in UE, trebuie sa actionati in timp util, cu diligenta si obiectivitate si sa eliminati continutul relevant atunci cand este justificat. Avem, din surse calificate, rapoarte despre continut potential ilegal care circula pe serviciul dvs. in ciuda semnalelor de alarma din partea autoritatilor relevante”, se mai arata in scrisoare.

In conformitate cu noile legi, companiile de social media trebuie sa raspunda in termen de 24 de ore la plangerile privind continutul ilegal.

La Bruxelles exista ingrijorari cu privire la faptul ca Twitter nu raspunde in termen de 24 de ore la plangerile privind dezinformarea sau alte continuturi ilegale, cum ar fi discursul instigator la ura.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

5 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

4 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

6 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

6 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

7 ore ago