UE il sanctioneaza pe oligarhul pro-rus Ilan Sor pentru incercarea de „destabilizare” a Republicii Moldova

externe

Ilan Sor, primit, Moscova, plan, Republica Moldova

UE a impus sanctiuni impotriva politicianului moldovean Ilan Sor care a condus o serie de proteste in ultimele saptamani impotriva guvernului pro-occidental al tarii, scrie Politico.

Intr-o noua lista publicata marti, Ilan Sor a fost numit printre cele cinci persoane care se vor confrunta cu restrictii financiare si de calatorie „avand in vedere actiunile de destabilizare a Republicii Moldova”. Un plan rusesc de rasturnare a guvernului moldovean a fost zadarnicit in februarie, au declarat oficiali de la Chisinau.

Potrivit ordinului de sanctionare al Consiliului UE, Partidul Sor al omului de afaceri moldo-israelian „este implicat in plata si instruirea persoanelor in scopul de a provoca dezordine si tulburari”.

In aprilie, un tribunal moldovean l-a gasit pe Sor vinovat de frauda bancara in valoare de 254 de milioane de euro. Se presupune ca fondurile provenite din aceasta si legaturile sale cu Moscova sunt folosite „pentru a crea in mod artificial tulburari politice in tara”.

Pe lista se afla si Marina Tauber, membra a Partidului Sor in parlamentul moldovean, care a fost retinuta la inceputul acestei luni la aeroport in timp ce incerca sa paraseasca tara. Ea este acuzata ca a ajutat in mod ilegal la finantarea miscarii pro-Moscova.

Printre ceilalti sanctionati se numara fostul sef al politiei Gheorghe Cavcaliuc, politicianul Vladimir Plahotniuc si omul de afaceri rus Igor Chaika, care este acuzat ca a „canalizat bani” de la serviciul de securitate rus FSB catre activistii antiguvernamentali.

Sor si aliatii sai politici se numara printre principalii organizatori ai demonstratiilor impotriva guvernului si a presedintelui Maia Sandu din septembrie anul trecut, Tauber luand cuvantul la mitingurile de protest.

In februarie, Sandu a anuntat ca Moldova a descoperit un plan al Rusiei de a organiza o lovitura de stat in fosta republica sovietica, care ar fi inclus „sabotaj si persoane antrenate militar, deghizate in civili, pentru a desfasura actiuni violente, atacuri asupra cladirilor guvernamentale si luarea de ostatici”. Avertismentul a fost lansat in urma unui pont din partea serviciilor de securitate din Ucraina vecina.

Aleasa in 2020, Sandu a condamnat in repetate randuri invazia Rusiei in Ucraina, iar tara sa a primit statutul de candidat la UE.

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta pentru Politico, dupa un miting important de sustinere a cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, Maia Sandu a declarat ca Bruxelles-ul ar trebui sa accelereze procesul de admitere a acesteia ca stat membru.

„Aderarea la UE este cel mai bun mod de a ne proteja democratia si institutiile”, a spus ea. „Fac apel la UE sa ia o decizie privind inceperea negocierilor de aderare pana la sfarsitul anului. Credem ca avem suficient sprijin pentru a merge mai departe.”

Cu toate acestea, potrivit presedintelui delegatiei Parlamentului European in aceasta tara, europarlamentarul roman Siegfried Muresan, „Moldova nu poate deveni membra a UE cu trupe rusesti pe teritoriul sau”.

Aproximativ 1.500 de soldati ai Moscovei sunt stationati in regiunea separatista Transnistria, de-a lungul granitei cu Ucraina, ca parte a unui conflict inghetat care a urmat caderii URSS.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: