UE incearca sa impiedice „contrabanda cu arme” din Ucraina. Oficial UE: „Am esuat dupa razboiul din Iugoslavia. Incercam sa le urmarim, dar as minti daca as spune ca vom reusi”

externe

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anuntat, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de interne din UE, care a avut loc luni, 11 iulie, la Praga, ca in Moldova va fi infiintat un centru de combatere a crimei organizate, in special a contrabandei cu arme din Ucraina, tara devastata de razboi.

Centrul de sprijin al UE pentru securitatea interna si gestionarea frontierelor se va concentra pe prevenirea contrabandei cu arme, majoritatea furnizate de membrii NATO, care ar putea fi scoase din Ucraina si ajunge la bandele de infractori.

O astfel de contrabanda „va alimenta violenta in retelele criminale din Uniunea Europeana”, a declarat Johansson.

„Este greu de evitat contrabanda cu arme. Incercam sa le urmarim, dar as minti daca as spune ca vom reusi. Am esuat dupa razboiul din Iugoslavia, iar acum nu putem impiedica acest lucru”, a declarat pentru EUobserver un oficial UE, sub protectia anonimatului.

Hub-ul va fi un „ghiseu unic” care va permite agentiei europene de paza a frontierelor Frontex sa sprijine agentiile locale de frontiera si va permite Europol sa faca schimb de informatii, a mai spus Johansson.

De asemenea, fiecare stat membru va desfasura ofiteri de aplicare a legii la sediul central al hub-ului, care va functiona din capitala moldoveneasca Chisinau, sporind capacitatea locala si avand ca scop si combaterea traficului de persoane.

Aija Kalnaja, sefa interimara a Frontex, a declarat ca Moldova a fost aleasa ca baza de operatiuni „pentru ca aici poate veni mai ales traficul de arme”.

Ministrul suedez pentru migratie, Anders Ygeman, a declarat ca majoritatea armelor furnizate Ucrainei se afla in mainile armatei ucrainene.

Dar, vorbind la Asociatia de presa anglo-americana de la Paris in iunie, seful Interpol, Jurgen Stock, a avertizat ca „odata ce armele vor tacea, vor veni si armele ilegale”.

„Infractorii se concentreaza, in timp ce vorbim, asupra lor”, a spus Stock. „Ar trebui sa fim alarmati si sa ne asteptam ca aceste arme sa fie traficate in tarile vecine si pe alte continente.”

El a indemnat tarile sa „urmareasca si sa depisteze” armele.

Ucraina are o lunga istorie in ceea ce priveste comertul ilegal cu arme, cel mai proeminent caz fiind cel al MV Faina, o nava cargo ucraineana care a fost prinsa in 2009 traficand tancuri, artilerie si pusti de asalt AKM catre Sudan – care a iesit la iveala cand nava a fost capturata de piratii somalezi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: