externe

UE limiteaza platile in numerar la nivel comunitar la 10.000 de euro si inaspreste normele privind spalarea banilor

Negociatorii Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unor planuri privind prevederi mai stricte de combatere a spalarii banilor in blocul comunitar, inclusiv in criptomonede. Acordul prevede limitarea platilor in numerar la maximum 10.000 de euro, relateaza Deutsche Welle.

„Acordurile din aceasta saptamana reprezinta o etapa importanta in lupta impotriva banilor negri in UE”, a declarat comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuiness.

Planurile ar urma sa acorde anchetatorilor financiari puteri sporite de inspectie in cazurile suspecte de spalare de bani si de finantare a terorismului, precum si puteri mai largi de suspendare a tranzactiilor si conturilor suspecte.

McGuinness a salutat acordul, afirmand ca acesta inseamna „reguli puternice si coerente in intreaga UE in lupta impotriva banilor negri”.

Planurile trebuie sa treaca acum atat prin Parlamentul European, cat si sa obtina aprobarea liderilor fiecarui stat membru in cadrul Consiliului European inainte de a intra in vigoare.

Furnizorii de cripto-active vor fi, de asemenea, obligati sa efectueze un control de diligenta cu privire la clientii lor si sa raporteze activitatile suspecte.

Comerciantii de bunuri de lux, cum ar fi metalele pretioase sau masinile si iahturile, vor intra, de asemenea, in sfera de aplicare a dispozitiilor.

Cluburile de fotbal vor fi incluse in cadrul unui numar mai mare de organisme care vor aplica regulamentul european privind combaterea spalarii de bani.

Acest lucru inseamna ca un numar tot mai mare de institutii, nu doar bancile, agentiile imobiliare si cazinourile, care au un rol central in detectarea discrepantelor financiare, vor fi supuse unei noi reglementari UE.

Unitatile de informatii financiare din statele membre, care functioneaza ca intermediari intre entitatile private care fac obiectul reglementarilor privind combaterea spalarii banilor si agentiile de aplicare a legii, vor avea mai multa putere pentru a detecta activitatile suspecte si pentru a suspenda tranzactiile, conturile si relatiile de afaceri.

Europol estimeaza ca aproximativ 1% din produsul intern brut anual al UE este „implicat in activitati financiare suspecte”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Scriitorul care a vrut sa-l ucida pe premierul slovac Fico nu a actionat singur: la doua ore dupa incident cineva a sters toate mesajele sale de pe internet

Potrivit ministrului de Interne de la Bratislava, echipa care investigheaza cazul va cerceta si daca…

3 minute ago

Scriitorul Salman Rushdie: „Daca ar exista un stat palestinian, ar fi ca un stat taliban, condus de Hamas”

Salman Rushdie, autorul americano-britanic care a supravietuit la limita unui atentat comis in 2022 de…

18 minute ago

Aproape jumatate dintre cetatenii germani considera ca ajutorul acordat Ucrainei ar trebui redus, ca solutie la criza bugetara

Un procent de 40% dintre cetatenii germani chestionati intr-un sondaj au sugerat reducerea finantarii destinate…

33 de minute ago

Elicopterul in care se afla presedintele iranian Ebrahim Raisi a fost gasit complet ars – toti pasagerii sunt probabil decedati

Echipele de salvatori nu au detectat luni ''niciun semn'' de viata umana in elicopterul la…

48 de minute ago

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

9 ore ago