UE nu mai are nicio indoiala: „Ungaria are legaturi foarte stranse cu Rusia. A blocat active rusesti de doar 3.000 de euro”

externe

UE a blocat active in valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalitati ruse in cadrul sanctiunilor adoptate ca raspuns la razboiul din Ucraina, dar mai multe tari, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat duminica comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, transmite AFP, citata de Agerpres.

„Trebuie sa facem o presiune foarte puternica” asupra Ungariei, deoarece „putem presupune ca legaturile (sale) foarte stranse cu Rusia o impiedica sa actioneze”, a declarat Didier Reynders intr-un interviu acordat postului de televiziune LCI.

Ungaria a blocat „cu putin peste 3.000 de euro” active rusesti, a precizat el.

Premierul nationalist Viktor Orban a intretinut in ultimii ani legaturi stranse cu presedintele rus Vladmir Putin si aceasta colaborare a fost mentinuta in ciuda invaziei ruse a Ucrainei.

Budapesta a anuntat astfel la sfarsitul lui august un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrari suplimentare, intr-un moment in care alte tari europene se confrunta cu o reducere brusca a cantitatilor furnizate. Guvernul ungar coopereaza si cu conglomeratul rus Rosatom pentru constructia a doua noi reactoare nucleare.

Disputele dintre Bruxelles si Budapesta s-au inmultit in ultimele luni. Comisia Europeana este ingrijorata in special de coruptia care ameninta corecta utilizare a fondurilor europene in tara. Ea a amenintat duminica ca va priva Ungaria de 7,5 miliarde de euro finantare daca reformele promise de guvernul ungar nu vor fi implementate rapid.

Cele 14,5 miliarde de euro de active rusesti blocate de Europa sunt „deja semnificative”, dar, din aceasta suma, „90% sunt realizate de sase state membre”, a explicat comisarul, recunoscand ca mai este „mult de lucru cu alte (state) care fie nu au blocat nimic, fie nu au comunicat nimic”.

Printre cele mai active sase tari, Franta a inghetat „cu putin peste un miliard de euro” in active, iar Belgia 3,5 miliarde de euro. Printre elevii buni se numara si Germania, Luxemburgul, Irlanda si Austria, potrivit lui Didier Reynders.

„Continuam sa lucram pentru a cere tuturor statelor membre sa puna in aplicare aceleasi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi, resedinte, ci la toate activele”, a subliniat comisarul european, evocand dificultatea de a avea acces la criptomonede si opere de arta digitale.

Mai mult despre: ,

Comentarii: