UE, puternic alaturi de Kovesi. Parlamentul European, declaratie oficiala de sustinere a fostei sefe a DNA: „Ii este limitata libertatea personala”

politica

Presedintele PE, Antonio Tajani, a facut miercuri o declaratie de sustinere a Laurei Codruta Kovesi, afirmand ca va trimite o scrisoare autoritatilor romane in care le va cere sa nu puna obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selectie pentru postul de procuror sef european.

”Am aflat cu ingrijorare ca Laura Codruta Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror sef, a fost pusa de autoritatile romane sub control judiciar, care inseamna limitarea libertatii sale personale, nu poate sa paraseasca tara fara autorizatie, trebuie sa se prezinte zilnic la politie si nu poate sa faca declaratii de presa. Pe baza principiului neingerintei si neimplicarii in activitatile autoritatilor judiciare si cerand respectarea prezumptiei de nevinovatie, doresc sa exprim preocuparea PE in legatura cu situatia astfel creata”, a declarat Antonio Tajani la inceputul sedintei plenare a Parlamentului European, informeaza Mediafax.

El a mai spus ca Laura Codruta Kovesi ramane candidata PE si ca se bucura de increderea si de sprijinul Parlamentului European.

”Cer, deci, autoritatilor romane sa respecte principiul cooperarii sincere intre statele membre si institutii si sa nu puna obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selectie pentru postul de procuror european sef. Astazi voi scrie o scrisoare autoritatilor romane, asa cum s-a hotart in aceasta dimineata de Conferinta Presedintilor”, a mai spus Tajani.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmemans, a declarat, miercuri, ca Laura Kovesi este candidata preferata de Parlamentul European pentru a fi primul procuror-sef european, precizand ca e important ca aceasta sa ramana candidata, astfel incat institutiile europene sa poata lua o decizie.

Pe 27 martie a avut loc a doua runda negocieri intre Parlamentul European si Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-sef european, functie pentru care candideaza si Laura Codruta Kovesi, care insa nu s-a finalizat cu o concluzie.

Mai urmeaza doua runde de negocieri intre echipa PE si Consiliu, pe 4 si 10 aprilie.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor judeca, miercuri, contestatia Laurei Codruta Kovesi impotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de catre procurorii Sectiei de anchetare a magistratilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: