UE respinge afirmatiile ca ar fi exportat marfuri catre Rusia prin Turcia

externe

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell a respins, marti, afirmatiile conform carora UE ar fi exportat produse catre Rusia sanctionata prin intermediul Turciei, informeaza agentia turca Anadolu.

Intrebat de europarlamentarul spaniol Antoni Comin, in cadrul Adunarii Generale a Parlamentului European desfasurata la Strasbourg, ce ar face UE daca Turcia a ajutat Rusia sa eludeze sanctiunile vanzandu-i marfuri europene, Inaltul Reprezentant al UE a spus ca a discutat problema cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu in urma cu doua saptamani.

„Cavusoglu mi-a oferit informatii despre importurile Turciei din UE si exporturile tarii catre Rusia, ceea ce arata volumul semnificativ de exporturi ale Turciei catre Rusia. Cu toate acestea, nu a existat o crestere semnificativa a importurilor Turciei din UE”, a spus el.

„Deci, conform statisticilor pe care le-am primit, nu pare sa existe un triunghi de export catre Rusia prin Turcia”.
Reamintind ca Turcia nu s-a alaturat sanctiunilor impuse Rusiei, Borrell a spus: „Ne-am dori ca Turcia sa ni se alature, pentru ca este in Uniunea Vamala. Dar insist asupra statisticilor pe care mi le-a dat Cavusoglu”.

Turcia a optat pentru o politica de sprijinire a Ucrainei, mentinand in acelasi timp relatiile cu Rusia de la inceputul razboiului.

Tara s-a concentrat pe aducerea partilor ucrainene si ruse la masa pentru negocieri pentru oprirea conflictului.

Pe 22 iulie, Turcia, ONU, Rusia si Ucraina au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale din trei porturi ucrainene de la Marea Neagra, care au fost intrerupte in februarie din cauza razboiului. Cu exceptia unei scurte pauze, de atunci a permis expedierea de alimente catre intreaga lume.

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: