UE se duce de rapa. Daca Marea Britanie paraseste UE, inca un stat ar putea lua aceeasi decizie

externe

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a avertizat marti ca, daca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana in urma referendumului din 23 iunie, o dezbatere asupra unui ‘Czexit’ (prin analogie cu ‘Brexit’) este de asteptat si in Republica Ceha.

”Daca Marea Britanie paraseste UE, o dezbatere asupra retragerii Republicii Cehe va fi asteptata in cativa ani’, a declarat Sobotka, citat de agentia ceha CTK, preluata de AFP. ‘Impactul risca sa fie intr-adevar enorm’, a subliniat el, atragand in acelasi timp atentia asupra consecintelor pe care le-ar putea avea o eventuala retragere a tarii sale din UE, in special in sectorul economic si cel al securitatii.

Premierul ceh a semnalat totodata ca, in cazul unei astfel de situatii, Cehia risca sa reintre in ‘sfera de influenta’ a Rusiei. ‘Ar fi o negare absoluta a evolutiei de dupa 1989’, data caderii regimului comunist la Praga, a afirmat el, citat de Agerpres.

De amintit ca, dupa divizarea pasnica a Cehoslovaciei in 1993, Republica Ceha s-a alaturat NATO in 1999, Slovacia urmand-o in 2004, an in care cele doua tari au aderat la UE.

Un sondaj efectuat in octombrie 2015 de institutul STEM arata ca trei cehi din cinci sunt nemultumiti de apartenenta tarii lor la UE. Sentimentul antieuropean, alimentat in special de fostul presedinte eurosceptic Vaclav Klaus, sef de stat in perioada 2003 — 2013, este in prezent legat in special de criza migratorie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: