UE se va implica intr-un eventual razboi intre China si Taiwan: „Europa a fost in intarziere in cazul Hong Kong-ului, nu vom fi intarziere in cazul Taiwanului”

externe

Europa trebuie sa sprijine democratia taiwaneza, a declarat marti eurodeputata Nicola Beer, vicepresedinta a Parlamentului European, aflata in vizita in Taiwan, ea facand referire la invadarea Ucrainei de catre Rusia si la reluarea controlului asupra Hong Kong-ului de catre China, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Nicola Beer, unul dintre cei 14 vicepresedinti ai Parlamentului European, a sosit in ceea ce diplomatia taiwaneza a descris drept ”prima vizita oficiala” a unui deputat european de rangul sau.

In cursul vizitei de trei zile la Taipei, ea urmeaza sa se intalneasca cu presedinta taiwaneza Tsai Ing-wen si cu alte inalte oficialitati locale.

”A sosit momentul pentru a apara ferm interesele Taiwanului”, a declarat eurodeputata germana la sosirea la Taipei. Ea a apreciat ca insula Taiwan face parte din aceeasi ”familie a democratiilor”.

”Nu vom inchide ochii la amenintarile Chinei la adresa Taiwanului. Europa a fost in intarziere in cazul Hong Kong-ului, nu vom fi intarziere in cazul Taiwanului”, a subliniat Beer, care s-a referit la dezmembrarea de catre Beijing a miscarii prodemocratie din Hong Kong.

”Nu este loc pentru agresiune chineza in Taiwan. Asistam la un razboi in Europa si nu vrem sa asistam la un razboi in Asia”, a continuat ea.

Vizita eurodeputatei germane la Taipei risca sa provoace iritarea Chinei, care se opune oricarui contact oficial intre Taiwan si politicieni straini.

Insa Nicola Beer a declarat ca a venit in Taiwan in ”calitate oficiala”, vizita fiind justificata de ”necesitati politice”.

Anul trecut, China a condamnat vizita in Taiwan a unei delegatii a Parlamentului European conduse de eurodeputatul francez Raphael Glucksmann, un critic virulent al Chinei sanctionat de Beijing.

Mai mult despre: ,

Comentarii: