UE trebuie sa actioneze rapid pentru a recupera decalajul economic fata de SUA si China – studiu elaborat de un fost premier italian

externe

comisia europeana, ue

UE risca sa ramana si mai mult in urma Statelor Unite daca Bruxelles-ul nu aduce modificari semnificative pietei unice pentru a-i da „putere”, a avertizat autorul unui studiu care va fi prezentat joi liderilor comunitari, relateaza France24.

Enrico Letta, fost prim-ministru italian, a strabatut intreaga Europa si a petrecut luni de zile pregatind un studiu pentru liderii UE cu privire la ceea ce trebuie sa faca blocul celor 27 de state membre pentru a tine pasul cu alte economii globale, inclusiv China.

Intreprinderile europene au fost puternic afectate de consecintele invaziei Rusiei in Ucraina in 2022, care a dus la cresterea preturilor la energie, confruntandu-se in acelasi timp cu o dubla amenintare din partea subventiilor de stat si a reducerii reglementarilor in China si in Statele Unite.

„Exista un sentiment de urgenta, deoarece decalajul fata de SUA este in crestere. Trebuie sa intervenim rapid, nu mai este timp de pierdut”, a declarat Letta reporterilor.

Cifrele de crestere pentru economia UE si cea a SUA ilustreaza diferenta. Blocul comunitar a crescut cu doar 0,5% in 2023, fata de 2,5% in Statele Unite.

Bruxelles-ul se teme in special de faptul ca va ramane in urma in ceea ce priveste tehnologiile necesare pentru viitor, inclusiv panourile solare, bateriile, semiconductorii si inteligenta artificiala. Bratul executiv al UE spune ca vor fi necesare 620 de miliarde de euro in plus in fiecare an pentru a finanta tranzitia digitala si cea a energiei curate.

Potrivit lui Letta, Europa va trebui sa mobilizeze fonduri private, dar pentru start-up-urile europene este dificil sa acceseze sume mai mari, ceea ce le obliga adesea sa traverseze Atlanticul.

Crearea unei adevarate piete unice pentru serviciile financiare „este elementul central al solutiei pentru finantarea tranzitiei”, a spus el.

Letta doreste o uniune a economiilor si investitiilor, subliniind ca peste 300 de miliarde de euro din economiile europene pleaca in fiecare an pentru a fi investite pe piata americana.

Pentru Letta, piata unica, care permite libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor in interiorul UE, este prea mica.

Ea ar trebui sa fie mai mare si sa includa energia, telecomunicatiile si finantele, precum si apararea, sustine el. In prezent, aceste piete sunt fragmentate, cu reguli nationale diferite care fac dificila extinderea.

„Avem nevoie de o piata unica care sa fie puternica”, a spus el.

In documentul consultat de AFP, Letta avertizeaza, de asemenea, cu privire la riscurile pentru competitivitatea UE in fata Chinei. „Companiile din UE sunt in prezent in urma omologilor lor mondiali, in special a celor din SUA si China”, potrivit studiului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: