„UE trebuie sa-si tina promisiunile, alte optiuni nu ne satisfac”. Erdogan, santaj subtil la adresa statelor din UE

politica

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins orice alta optiune in afara aderarii la Uniunea Europeana, respingand propunerea franceza de „parteneriat” cu blocul comunitar, intr-un interviu publicat duminica in cotidianul italian La Stampa, transmite AFP, citata de Agerpres.

Erdogan, asteptat luni intr-o vizita in Italia, a subliniat in interviu ca UE trebuie „sa-si tina promisiunile facute” Turciei, reprosandu-i ca „blocheaza accesul la negocieri si lasa sa se inteleaga ca lipsa progresului din negocieri tine de Turcia”. „Nu este corect, la fel ca faptul ca unele tari din UE ne propun alte optiuni decat aderarea”, a spus presedintele turc.

La inceputul lui ianuarie, presedintele francez Emmanuel Macron i-a propus lui Erdogan, pe care l-a primit la Paris, un „parteneriat” cu UE, „in lipsa unei aderari”.

„Vrem aderare deplina la Europa. Alte optiuni nu ne satisfac”, a insistat presedintele turc.

Acesta a amintit de asemenea rolul cheie jucat de Turcia in problema migratiei, si anume in „oprirea migrantilor care vin din Orient catre Europa” si pentru „garantarea stabilitatii si securitatii in Europa”. „Depunem mari eforturi pentru combaterea organizatiilor teroriste cum sunt PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), YPG (militia kurda din Siria Unitatile de aparare a poporului) si Statul Islamic”, a mai adaugat presedintele Turciei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: