UE va aloca 500 de milioane de euro pentru productia de munitie de 155 mm pentru Ucraina

externe

UE poate utiliza instrumentul pe termen scurt de achizitie comuna de armament, cu un buget de 500 de milioane de euro, pentru a accelera productia industriala a munitiei de 155 mm de care are nevoie Ucraina, scrie Eurointegration.

Referindu-se la declaratia ministrului Apararii, Oleksiy Reznikov, comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiara si piete de capital, Mairead McGuinness a precizat ca Ucraina are o nevoie urgenta de a asigura o aprovizionare stabila cu munitie de artilerie de 155 mm.

„Este nevoie de un raspuns ambitios, pragmatic si rapid in trei domenii indisolubil legate intre ele. Transferul imediat de munitie din stocurile existente. Structurarea cererii prin plasarea unor comenzi masive in industria europeana, care sa acopere nevoile atat ale Ucrainei, cat si ale statelor membre ale UE. Cresterea masiva si rapida a capacitatii de productie europene, care este o conditie necesara pentru indeplinirea acestor comenzi”, a enumerat McGuinness.

Potrivit acesteia, grupul operativ comun pentru achizitii in domeniul apararii a creat o cartografiere industriala destul de precisa a capacitatii de productie de munitie, inclusiv a obuzelor de artilerie. Au fost identificati 15 producatori din 11 tari membre.

„Vestea buna este ca potentialul industriei UE in productia de munitie de 155 mm ramane semnificativ. Trebuie sa deblocam acest potential. Semnarea unor contracte mari, consolidate la nivel european, va fi un semnal adecvat pentru ca industria sa actioneze”, a declarat comisarul european.

„Comisia Europeana este pregatita sa isi mobilizeze influenta in materie de reglementare si resursele disponibile pentru a sprijini industria de aparare in procesul de extindere. In special, am propus recent Actul de consolidare a industriei europene de aparare [prin] Legea comuna privind achizitiile publice (EDIRPA). Acest instrument pe termen scurt, cu un buget de 500 de milioane de euro, poate fi utilizat pentru a accelera productia industriala a munitiilor necesare”, a declarat McGuinness.

De asemenea, ea a afirmat necesitatea de a mobiliza finantarea privata, inclusiv de la Banca Europeana de Investitii (BEI). In acest scop, sprijinul statelor membre ale UE va fi extrem de important, a precizat comisarul european.

Reamintim ca, la 8 martie, la Stockholm, ministrii apararii din tarile UE au convenit sa accelereze furnizarea de obuze de artilerie si sa achizitioneze mai multa munitie pentru a ajuta Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: