UE vrea ca la urmatorul summit de pace, din toamna, sa fie invitata si Rusia. Cum se pozitioneaza Bazilia, India si China fata de summitul de luna viitoare din Elvetia

externe

ursula von der leyen, volodimir zelenski, comisia europeana

UE considera important ca Summitul pentru pace din Elvetia de luna viitoare sa fie o etapa intermediara pana la o reuniune de pace cu participarea Rusiei, relateaza Bloomberg.

Potrivit publicatiei, ministrii de externe ai UE vor discuta luni cum sa gaseasca un rezultat acceptabil dupa summitul pentru pace, care va avea loc in perioada 15-16 iunie in Elvetia.

Dupa cum au spus oficialii anonimi, o problema importanta pentru UE este cum sa treaca de la conferinta de luna viitoare la o posibila intalnire in Arabia Saudita in toamna, cu participarea Rusiei.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face apel la liderii tarilor sa ia parte la eveniment, in timp ce Federatia Rusa incearca sa impiedice participarea statelor cheie.

Brazilia si India se gandesc sa trimita oficiali de nivel inferior, in timp ce China ar putea avea doar un oficial guvernamental de rang inalt.

In acelasi timp, China si Brazilia incearca sa propuna ideea unei intalniri alternative.

La o intalnire cu secretarul de stat american Anthony Blinken in mai, Zelenski a subliniat ca este important ca presedintele Joe Biden sa participe la Summitul pentru Pace din Elvetia.

In acelasi timp, mass-media relateaza ca Biden va rata probabil summitul, deoarece acesta se suprapune cu o strangere de fonduri de campanie din California.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: