UE vrea sa trimita mai multi migranti inapoi in Africa, Orientul Mijlociu si Asia

externe

Ministrii UE responsabili pentru migratie se intalnesc joi pentru a discuta despre restrictiile privind vizele si o mai buna coordonare in interiorul blocului, pentru a putea trimite mai multi oameni fara drept la azil in Europa inapoi in tarile lor de origine, inclusiv Irak, potrivit Reuters.

La trei ani dupa ce UE a fost de acord sa restrictioneze vizele pentru tarile despre care se considera ca nu au cooperat pentru a-si lua cetatenii inapoi, doar Gambia a fost pedepsita oficial.

Comisia Europeana a propus masuri similare fata de Irak, Senegal si Bangladesh, desi doi oficiali UE au declarat ca cooperarea cu Dhaka (capitala Bangladeshului) in privinta returnarii persoanelor s-a imbunatatit de atunci.

Cu toate acestea, rata globala a rentabilitatii efective a fost de 21% in 2021, potrivit celor mai recente date Eurostat.

„Acesta este un nivel pe care statele membre il considera inacceptabil de scazut”, a spus unul dintre oficialii UE.

Imigratia este un subiect extrem de sensibil din punct de vedere politic in cadrul blocului, unde tarile membre ar prefera sa discute mai degraba cresterea numarului de returnari in tarile de origine si reducerea imigratiei ilegale, decat sa reinvie disputele legate de impartirea cotelor de migranti care au primit viza si pot ramane.

„Stabilirea unui sistem eficient si comun al UE pentru returnari este un pilon central al sistemelor de migratie si azil care functioneaza bine si sunt credibile”, a spus Comisia intr-un document.

Aproximativ 160.000 de oameni au traversat Marea Mediterana in 2022, potrivit datelor ONU, principala cale catre Europa pentru persoanele care fug de razboaie si saracie din Orientul Mijlociu, Africa si Asia de Sud-Est. In plus, aproape 8 milioane de refugiati ucraineni au fost inregistrati in toata Europa.

Ministrii se intalnesc cu doua saptamani inainte ca cei 27 de lideri ai UE sa se aduna la Bruxelles pentru a discuta despre migratie si, de asemenea, se asteapta sa decida returnarea mai multor imigranti.

„Este nevoie de actiuni rapide pentru a asigura returnari eficiente in tarile de origine, folosind ca parghie toate politicile relevante ale UE”, se arata intr-un proiect al declaratiei lor comune, care a fost vazuta si de Reuters.

Cu toate acestea, in interiorul UE, nu exista resurse si coordonare suficiente intre diferitele parti ale guvernului pentru a se asigura ca fiecare persoana fara drept de sedere este returnata sau deportata efectiv, potrivit Comisiei.

„Cooperarea insuficienta a tarilor de origine este o provocare suplimentara”, a adaugat acesta, mentionand probleme, inclusiv recunoasterea si eliberarea documentelor de identitate si de calatorie.

Dar presiunea din partea ministrilor responsabili de migratie de a pedepsi unele tari terte cu restrictii de viza a fost in trecut impotriva propriilor ministri de externe si de dezvoltare sau a esuat din cauza agendelor contradictorii ale diferitelor tari UE.

Prin urmare, pana acum nu a existat o majoritate in randul tarilor UE pentru a pedepsi o alta tara in afara de Gambia, unde oamenii nu mai pot obtine vize de intrare multiple in Europa si se confrunta cu o asteptare mai lunga.

In timp ce tarile UE, inclusiv Austria si Ungaria, protesteaza cu voce tare fata de migratia ilegala, in principal din tarile musulmane, din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Germania se numara printre cele care incearca sa-si deschida piata muncii pentru muncitorii din afara blocului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: