Uitati de Grecia: Problemele Chinei pot scufunda economia globala

analize

Bursele Chinei, cea mai mare economie a lumii in termeni nominali, sunt in cadere libera in ultimele zile, intr-un lant de evenimente care pot duce economia globala intr-o criza asemanatoare celei pe care tocmai am depasit-o.

In ultima saptamana, bursele chineze au scazut cu un ingrijorator 30%, conform Vox.com.

Este adevarat, aceasta scadere vine dupa o crestere de 150% pe parcursul anului trecut si un regres era de asteptat, insa declinul trebuie stopat de acum inainte ca economia chineza sa fie foarte grav afectata.

Peste 1.400 de companii au stopat vanzarea si cumpararea de actiuni pe bursele din cea mai populata tara a lumii. Scaderea a fost cauzata in mare parte de eforturile autoritatilor chineze de a impiedica producerea unei “bule” a tranzactiilor, prin limitarea operatiunilor care se pot face de catre brokeri cu ajutorul imprumuturilor. Aceste eforturi au fost incepute in ianuarie 2015, insa abia setul de masuri anuntat pe 12 iunie a dus la scaderea accentuata a tranzactionarilor.

Chinezii, atat guvernul cat si marile firme de brokeraj, au luat imediat masuri pentru a opri prabusirea burselor. Astfel, guvernul a anuntat o “injectie de capital” prin intermediul unei firme de stat care imprumuta jucatorii la bursa, in timp ce un grup de 21 de firme de brokeraj chineze au anuntat ca vor cumpara actiuni chinezesti pana cand bursa va urca din nou.

Pana acum insa, masurile nu au produs rezultate bune – miercuri 8 iulie principalii indicatori bursieri din China erau in scadere.

Pericolul e mare, din doua motive. Conform BusinessInsider, peste 90 de milioane de chinezi au investit la bursa, ceea ce inseamna o uriasa categorie care ar fi lovita de o prabusire, cu toate riscurile aferente – tensiuni sociale, scaderea nivelului de trai, scaderea consumului ce ar afecta companiile.

Al doilea motiv este contagiunea – deja bursele din jur, de la cea din Hong Kong la cele din Japonia, sunt afectate de caderea din China, iar efectele se pot extinde. Nu este exclus ca ele sa duca, in scurt timp, la scaderi pe marile burse din America si Europa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: