Uitati de „Statul Paralel”. Trump este in razboi cu intregul stat federal american

externe

Donald Trump, Proiectul 2025, dictatura, Statele Unite

„Va mai amintiti de ‘Statul Paralel’? Acea cabala ascunsa de birocrati guvernamentali care se presupune ca ar fi interferat cu agenda administratiei Trump? Presedintele Donald Trump a petrecut patru ani la Casa Alba in care i-a luat drept tapi ispasitori pe acesti mandarini mitologici fara nume pentru incapacitatea sa de a-si indeplini promisiunile de baza din campanie, cum ar fi iesirea din razboiul din Afganistan. Pentru ca in acele zile, cand Trump putea pretinde in mod plauzibil ca este o autoritate guvernamentala legitima, el i-a denuntat cu voce tare pe cei care ii stateau in cale ca fiind antidemocratici”, arata Mattathias Schwartz, intr-o analiza pentru Business Insider.

Acum, lucrurile s-au schimbat. Trump nu mai este la putere. Perspectivele sale politice sunt umbrite de patru acuzatii penale. Si astfel, atacurile retorice ale lui Trump – reluate fara noima de partizanii care ii sunt alaturi si de avocatii care ii incaseaza cecurile – s-au schimbat.

„Noul obiect de ura al lui Trump este statul insusi. Atacul asupra statului federal a inceput, bineinteles, la 6 ianuarie, cand o multime violenta, adunata si incurajata de Trump, a descins la Capitoliu pentru a rasturna rezultatul alegerilor prezidentiale. Cand nu au reusit sa atinga acest obiectiv, au atacat fiecare parte a guvernului pe care au putut pune mana. Au devastat salile Congresului. Au agresat ofiterii de politie in uniforma”, spune Schwartz.

Astazi, atacurile lui Trump asupra statului in sine se accelereaza. El se indreapta impotriva procurorilor, judecatorilor, marilor jurati si functionarilor de stat – oricine sugereaza ca este normal ca procesul sa avanseze pentru a determina responsabilitatea sa penala pentru oricare dintre cele de mai sus. L-a numit pe consilierul special Jack Smith „bataus” si „terorist”. Trump a postat, de asemenea, atacuri si acuzatii false la adresa lui Fanni Wills, procurorul districtului Fulton County. De la aceste atacuri, ea a spus ca a primit amenintari rasiste prin e-mail si telefon.

„Sa lasam deoparte pentru o clipa puterea dovezilor care arata ca Trump a comis mai multe infractiuni – complotul din 6 ianuarie sau fuga cu documente clasificate la Mar-a-Lago. Chiar daca am alege sa trecem cu vederea aceste actiuni din trecut, comportamentul lui Trump depaseste acum cu mult pe cel al unui acuzat tipic care crede ca a fost pus sub acuzare pe nedrept si profita de orice avantaj procedural pentru a incerca sa-si reabiliteze numele. El face o incercare disperata de a scapa de raspundere prin subminarea legitimitatii chiar a institutiilor care incearca sa il traga la raspundere. Cand Trump a postat pe reteaua de socializare Truth „daca vii dupa mine, eu vin dupa tine”, nu ar trebui sa existe nicio indoiala la care „tu” se refera: guvernele federale, statale si locale ale Statelor Unite”, mai spune analistul.

„Trump vrea, in cele din urma, mai mult decat patru achitari. El vrea o cale pentru a castiga alegerile”, este concluzia lui Schwartz.

„Poate ca Trump a uitat ca, in urma cu mai putin de trei ani, era seful statului. El insusi a fost persoana care conducea Departamentul de Justitie, care instrumenteaza doua dintre cele patru cazuri impotriva sa. A reusit sa numeasca doi procurori generali, trei judecatori ai Curtii Supreme si 231 de judecatori federali, inclusiv pe cel care supravegheaza acum cazul documentelor de la Mar-a-Lago. Portretul oficial al lui Trump a fost agatat pe peretele sediului DOJ din Washington. Asadar, daca DOJ este intr-adevar o cloaca de hackeri cu motivatii politice, de ce a stat Trump cu bratele incrucisate timp de patru ani in loc sa faca curatenie? De ce nu a declasificat documentele secrete pe care le-a luat cu el la Mar-a-Lago? De ce nu a acceptat sfatul consilierului si al procurorului general al Casei Albe, ales de el insusi, ca a pierdut alegerile, in loc sa gaseasca o gasca de avocati si mai innebunita dupa putere si mai lingusitoare care sa-i spuna contrariul?”, spune Mattathias Schwartz.

Acestea nu sunt intrebari dificile. Dosarul arata ca Trump va spune si va face orice pentru a-si hrani apetitul pentru puterea absoluta. Cuvintele pe care le spune in public nu ar trebui sa fie intelese cu adevarat ca afirmatii factuale care, insirate impreuna, formeaza argumente coerente.

„Dar ceva s-a schimbat. Una este sa starnesti paranoia partizana cu privire la conducerea si intentiile CIA, FBI si NSA – multe dintre acestea fiind intr-adevar in tabara anti-Trump, in special dupa ce acesta le-a numit ‘gestapo’. Orice persoana care gandeste ar trebui sa nutreasca o oarecare suspiciune fata de aceste agentii, care functioneaza dupa reguli secrete si cu o supraveghere publica minima. Este cu totul altceva sa subminezi increderea Americii in sistemul judiciar insusi – puterea statelor individuale, precum Georgia si New York, de a investiga incalcarile propriilor legi, scrise de oficiali alesi, si apoi de a aduce in fata justitiei potentialii infractori. Este exact ceea ce incearca sa faca Trump atunci cand numeste SUA o ‘republica bananiera’ cu un sistem de justitie comparabil cu cel din ‘lumea a treia'”.

Chiar si inculpatii care, precum Trump, incearca sa saboteze integritatea sistemului judiciar au dreptul la acelasi proces si la aceleasi protectii in conformitate cu legislatia americana.

„Trump vrea, in cele din urma, mai mult decat patru achitari. El vrea doua cai pentru a castiga alegerile. Exista calea normala, castigarea celor mai multe voturi. Apoi exista calea exclusiva a lui Trump, refuzand sa accepte pierderea si apoi subminand ilegal rezultatul. Iar daca Trump alege calea contestarii rezultatului si nu reuseste, el vrea ca nicio instanta sa nu fie imputernicita sa investigheze sau sa pedepseasca infractorii care i-au permis tentativa. In schimb, el vrea sa aiba capacitatea neingradita de a o face din nou. Daca reuseste, rezultatul ar fi un sistem politic in care minoritatea poate contesta violent guvernul ales, la nesfarsit, fara consecinte, pana cand reuseste, iar apoi se poate folosi de puterea de gratiere pentru a-si rasplati sustinatorii”, afirma analistul Insider.

„Nu exista niciun motiv pentru ca cei care continua sa se faca ecoul balivernelor cinice ale lui Trump la aceasta data tarzie sa mai fie luati in serios. Ei ar trebui sa paraseasca politica”, concluzioneaza Mattathias Schwartz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: