UK, iar pe invers. Cum se explica victoria laburistilor (de stanga), in conditiile in care in UE s-a ridicat un val de extrema-dreapta
Decizia alegatorilor din Marea Britanie de a oferi Partidului Laburist, de centru-stanga, o majoritate parlamentara vine in timp de Europa se afla in mare parte sub influenta unei cresteri a populismului de dreapta, noteaza CNN intr-o analiza de vineri.
La alegerile europene de luna trecuta, in Parlamentul European a fost ales un numar istoric de deputati din partidele de extrema dreapta. Rezultatele au provocat o tulburare atat de mare incat presedintele francez Emmanuel Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate in tara sa, al caror prim tur a fost castigat saptamana trecuta de Adunarea Nationala de extrema dreapta.
In aceasta saptamana, in Tarile de Jos a fost format un guvern format din personalitati de extrema-dreapta. Italia este condusa de cel mai de dreapta lider de la domnia liderului fascist din timpul razboiului, Benito Mussolini. Aceste victorii electorale si perspectiva ca dreapta populista sa ajunga la putere nu mai reprezinta o surpriza in tarile europene.
Exista multe motive pentru aceasta crestere a populismului, adesea unice pentru fiecare tara in parte. Dar, in linii mari, o serie de tari europene sufera din cauza economiilor slabe, a imigratiei ridicate si a preturilor mai mari la energie, datorate, in parte, dorintei de a obtine emisii nete de carbon zero. Uniunea Europeana este adesea acuzata de politicienii populisti pentru necazurile nationale si insufla oxigen intr-un discurs national tot mai eurosceptic.
Asadar, de ce Marea Britanie, singura tara in care euroscepticismul a avut succes la un referendum privind aderarea la UE, se opune acestei tendinte?
In ciuda amplorii victoriei laburiste, din rezultate reiese clar ca dreapta britanica este departe de a fi moarta. Partidul Conservator va avea mai mult decat previziunile unor sondaje de opinie din timpul campaniei, unele dintre acestea anuntand ca va castiga mai putin de 100 de locuri – ceea ce ar fi fost o distrugere cu adevarat epica.
Un alt partid care depaseste asteptarile sondajelor este formatiunea populista de dreapta Reform UK, condusa de Nigel Farage, care este cunoscut in aceste zile si pentru prietenia sa cu fostul presedinte american Donald Trump. Inainte de aceasta, el a fost creditat cu faptul ca a facut posibil Brexitul dupa zeci de ani de campanie impotriva apartenentei Regatului Unit la UE.
Succesul politic de pana acum al lui Farage s-a produs fara ca acesta sa detina un loc in Parlament. Acum nu numai ca a castigat el insusi un loc, dar va avea o mica grupare de colegi gata sa arunce cu grenade in liderul laburist Keir Starmer. Desi acest lucru poate parea marunt in comparatie cu majoritatea cu trei cifre a lui Starmer, Farage va influenta, fara indoiala, dezbaterea privind viitoarea directie a Partidului Conservator, posibil prin deplasarea acestuia mai la dreapta.
Este posibil ca divizarea dreptei de catre Farage sa-l fi ajutat de fapt pe Starmer in drumul sau spre o victorie atat de mare. O ciudatenie a politicii britanice este ca procentul de voturi obtinut de un partid nu se traduce neaparat in mandate. Fiecare loc este decis individual, castigatorul fiind candidatul cu cele mai multe voturi, care este adesea mai mic de 50%.
Si, avand in vedere rezultatele bune obtinute de Reform in multe dintre locurile castigate de laburisti, dreapta dura nu numai ca va fi imposibil de ignorat in acest parlament, dar si-ar putea vedea cu usurinta influenta crescand si mai mult.
Marea Britanie sufera de multe dintre aceleasi probleme ca si alte tari europene. Daca Starmer se clatina ca prim-ministru, exista toate sansele ca dreapta populista sa continue sa capteze imaginatia publicului, asa cum s-a intamplat in alte parti ale Europei.