UK si Germania trimit si mai multe trupe in tarile baltice. Ben Wallace: „Facem o brigada avansata, cu un stat-major mai permanent, comandat de un general de o stea”

externe

Regatul Unit a anuntat joi ca ar putea trimite mai multi militari in Estonia si este gata sa comande o brigada in aceasta tara, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Germania facuse un anunt similar referitor la Lituania, reaminteste agentia inaintea summitului NATO care urmeaza sa decida, in 28-30 iunie, la Madrid, asupra desfasurarii de noi trupe pe flancul estic al Aliantei, ca reactie la invazia rusa in Ucraina.

Ministrul britanic al apararii, Ben Wallace, a declarat presei, la Bruxelles, ca Londra ar putea transforma doua grupuri de lupta din Estonia intr-o unitate mai mare, cu intariri importante in rezerva in Regatul Unit.

„Cred ca veti vedea ca vom face din ele o brigada avansata, cu un stat-major mai permanent, (comandat de un general) de o stea, ceea ce inseamna pur si simplu ca este mult mai usor sa permitem formarea rapida a unei brigazi complete”, a aratat el.

Infiintarea unor brigazi – mari unitati cu efective de 3.000 pana la 5.000 de militari – ar intari semnificativ prezenta NATO in tarile baltice. Cele trei foste republici sovietice – Estonia, Letonia si Lituania – sunt considerate mai vulnerabile la un atac din partea Rusiei dupa invadarea Ucrainei, arata Reuters.

Inainte de razboiul din Ucraina, denumit la Moscova „operatiune militara speciala” impotriva unor presupuse amenintari la adresa Rusiei, NATO avea in cele trei state baltice doar batalioane de cate aproximativ 1000 de militari. La Tallin, Riga si Vilnius se doreste insa consolidarea prezentei aliate la un nivel de pana la zece ori mai ridicat decat cel anterior invaziei, mentioneaza agentia citata.

Ministrul leton al apararii, Artis Pabriks, a cerut forte NATO mai mari si a avertizat ca orice semn de slabiciune, fie in Ucraina, fie pe teritoriul aliat ar incuraja Rusia. „Ucraina trebuie sa invinga, este foarte simplu, iar Rusia trebuie sa piarda, nu exista alta cale de iesire”, a declarat el reporterilor. „Altfel, vom invita pur si simplu din nou (…) unele activitati rusesti in urmatorii ani si nu dorim asta, deoarece, statele baltice au platit nota pentru ceilalti si nu suntem dispusi sa mai facem asta”, a adaugat el.

Pozitia Letoniei este similara cu a Estoniei si a Lituaniei, precizeaza Reuters.

Dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie, NATO a trimis mai multe trupe, nave si avioane de lupta pe flancul estic, in special in tarile baltice, si a plasat sub comanda aliata directa circa 40.000 de militari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: