UK va intra in razboi cu Rusia daca Suedia este atacata. Boris Johnson si Magdalena Andersson au semnat un acord de protectie reciproca

externe

Premierul britanic Boris Johnson si omologul sau suedez Magdalena Andersson au anuntat miercuri un acord in domeniul apararii si de protectie reciproca in caz de agresiune, inaintea deciziei Suediei privind aderarea la NATO, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Daca Suedia este atacata si apeleaza la noi pentru a ne cere sprijin, i-l vom oferi”, a afirmat seful guvernului britanic intr-o conferinta de presa comuna cu sefa guvernului suedez la Stockholm.

„Daca una dintre cele doua tari ar suferi un dezastru sau un atac, Marea Britanie si Suedia si-ar oferi asistenta in multe feluri (…), incluzand mijloace militare”, a precizat Magdalena Andersson.

Boris Johnson urmeaza sa semneze un acord similar cu Finlanda in timpul unei vizite la Helsinki la sfarsitul zilei de miercuri, conform cabinetului sau.

Ingrijorate de reactia Rusiei la cererile lor probabile de aderare la NATO asteptate in zilele urmatoare, cele doua tari nordice incearca sa obtina garantii de securitate bilaterale pe perioada dintre candidatura lor si intrarea oficiala in Alianta Nord-Atlantica, ceea ce ar putea dura mai multe luni.

Au avut loc discutii in primul rand cu marile puteri ale NATO – SUA, Marea Britanie, Franta, Germania -, potrivit liderilor celor doua tari.

„Declaratia politica de solidaritate” semnata miercuri cu Londra este primul acord oficial anuntat public.

Mai mult despre: ,

Comentarii: